Akut Bronşiyolit

Akut Bronşiyolit

Bronşiyolit, iki yaşından küçük çocuklarda sıklıkla viral ajanların neden olduğu, hışıltı, hızlı solunum ve göğüste çekilmeler ile karakterize, bronşiyol adı verilen küçük çaplı hava yollarının iltihabı sonucu oluşan klinik bir tablodur.

Risk Faktörleri

Bronşiyolit kış aylarında daha sık görülür. Daha çok bir yaş altında olmak üzere özellikle kalabalık yaşam koşulları olan, sigara dumanına maruz kalan ve anne sütü almayan erkek bebeklerde daha sık görülür.

Belirti ve Bulgular

İlk bulgular nezle şeklindedir, ardından bir-iki gün içerisinde öksürük, hışıltılı solunum, solunum sayısında artış ve göğüste çekilmeler oluşur. Huzursuzluk, beslenme güçlüğü ve kusma gözlenebilir.

Vücut ısısı normal olabileceği gibi yüksek ateş de görülebilir. Solunum zorluğu ve morarma görülebilir.

Tanı

Doktor tarafından değerlendirilen bebeklere fizik muayene bulguları ile tanı konulur. Tam kan sayımı ve akciğer grafisi tanıya yardımcıdır. Bulgular ışığında hastalığın şiddeti (hafif, orta, ağır) derecelendirilir.

Tedavi

Hastalar hastalığın ağırlığına göre evde veya hastanede tedavi edilirler. Akut bronşiyolitin tedavisinde antibiyotikler, öksürük kesiciler, balgam söktürücüler ve buhar tedavisinin yeri yoktur. Hafif derecede bronşiyoliti olan bebeklerin tedavisi evde yapılabilir. Anneye beslenmenin devam ettirilmesinin önemi anlatılır ve solunum sıkıntısı bulguları öğretilerek, bu bulguların varlığında bebeği hemen kontrole getirmesi söylenir, değilse 2 gün sonra kontrole çağırılırak iyileşinceye kadar bebek yakın takip edilir.

Orta derecede bronşiyoliti olan bebekler klinikte ayaktan izlenebilir, yukarı daki önerilerle birlikte doktor faydalandığını düşünüyorsa hastaya evde kullanması için hava yollarını açan ilaçları (salbutamol) tavsiye edebilir.

Hastaneye yatırılması gereken, ağır derecede hastalığı olan bebeklerde tedavi destekleyici olup oksijen ihtiyacının karşılanması, beslenme ve sıvı ihtiyacının sağlanması ve hastanın oluşabilecek kalp ve solunum yetmezliği açısından yakından izlenmesini içerir.

Seyir:

Genellikle bronşiyolitli çocuk hastalığı hafif veya orta şiddette geçirir. Hastalık belirtileri 2-3 günde artar, 7-10 gün içerisinde giderek azalır, öksürük ve hışıltı azalarak haftalarca devam edebilir. Altta yatan kalp-akciğer hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda ve zamanından önce doğan bebeklerde bronşiyolit daha ağır seyreder ve hayatı tehdit edici olabilir.

Bronşiyolitler sonrası tekrarlayan hışıltı atakları görülebilir, bu hastalar genellikle solunum yolları doğuştan dar olan, ailede astım ve alerji öyküsü olan ve evde sigara içilen bebeklerdir. Üçten fazla bronşiyolit atağı, çocukta ve ailede alerji astım öyküsü varsa hasta astım yönünden değerlendirilmelidir.

,

 

Yorum yapın