Aplastik Anemi Nedir

Aplastik Anemi

Kanda alyuvarlar, akyuvarlar ve kan pulcukları bulunur. Bu hücreler kemik iliğinde üretilir. Aplastik anemide kemik iliğinde kan hücrelerinin üretilmesinde duraklama söz konusudur. Bunun sonucu olarak alyuvarlardaki azalma hemoglobinde düşme ve anemiye (kansızlık), akyuvarlardaki azalma artmış enfeksiyon riskine ve kan pulcuklarındaki azalma kanamaya ya da pıhtılaşmada gecikmeye yolaçar.

Yaş

Kazanılmış aplastik anemi tüm yaş gruplarında görülebilir. Kalıtsal aplastik anemilerde Fankoni aplastik anemisinde kan değerlerinde düşme genellikle dört yaşında başlar.

Cinsiyet

Aplastik anemi her iki cinsiyettede görülebilir.

Risk Faktörleri

Aplastik aneminin nedenleri kazanılmış ya da kalıtsal olabilir. Bunların dışında pek çok aplastik anemili hastada da altta yatan bir neden bulunamamaktadır. Kazanılmış aplastik anemi nedenleri arasında enfeksiyonlar (özellikle virüsler), ilaç alımı, ağır metaller, radyasyon sayılabilir. Kalıtsal aplastik anemi yapan nedenlerden en sık olanı fankoni aplastik anemisidir.

Belirti ve Bulgular

Halsizlik, solukluk, ateş, enfeksiyonlar, nefes almada güçlük, kanama en sık görülen belirtiler arasındadır.

Tanı

Aplastik anemi tanısı koyarken öykü ve muayeneye ek olarak hastanın tam kan sayımı incelemesi yapılır. Ayrıca hastanın sıklıkla kalça kemiğinden kemik iliği örneği alınarak mikroskopta incelenir. Aplastik anemili hastalarda öyküde ilaç ve enfeksiyon varlığı çok önemlidir. Ayrıca bazı kan testleri ile çeşitli enfeksiyonların varlığı da araştırılabilir.

Tedavi

Aplastik anemide tedavi hastanın daha önceki tıbbi öyküsü, genel sağlık durumu, altta yatan neden, hastalığın şiddeti, hastanın ilaçları tolere edebilirliği ve ilaç alerjileri göz önüne alınarak yapılır. Günümüzde aplastik aneminin kesin tedavisi kemik iliği naklidir.

Kemik iliği nakli; hastanın iliğinin sağlıklı bir başka kişinin iliği ile değiştirilmesine dayanır. Fakat, bu seçenek her zaman mümkün olamamaktadır. Çünkü bir hastaya kemik iliği nakli yapılabilmesi için hastayla doku grupları uyumlu bir vericinin olması gerekmektedir. Aplastik anemili hastalarda standart tedavi yaklaşımı bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların kullanımıdır. Aplastik anemili hastalarda destek tedaviler de son derece önemlidir. Hemoglobin ve kan pulcuklarındaki aşırı düşüklüklerde hastalara dışarıdan alyuvar ve kan pulcuğu desteği yapılabilir. Ayrıca akyuvar yapımını uyaracak ilaçların kullanımı, el yıkama ve maske kullanımına gereken önemin verilmesi ile enfeksiyon sıklığı da azaltılabilmektedir.

Seyir

Hastada tetiği çeken ilaç ya da enfeksiyon gibi bir neden saptanabilirse bu neden ortadan kaldırıldığında aplastik anemide de düzelme olabilmektedir.

 

 

Yorum yapın