Divertikül Nedir?

Divertikül, Divertikülozis Nedir?

Kalın bağırsak gibi içi boş or­ganlarda organın içini döşeyen tabakanın dış tabakalardaki zayıf noktalardan dışarı keseleşmesi olayına Divertikül denir. Divertikülozis kalın bağırsakta yerleşen birden fazla divertikül için kullanılan bir terimdir. En fazla kalın bağırsakta son kısımlarda (sigmoid ve rektosigmoid) gözlenir. Sıklık­la 30 yaşından önce görülmez ve yaş ilerle­dikçe görülme sıklığı artar, kadın/erkek oranı farklılık göstermez. Toplumlarda tü­ketilen gıdaların posa kapsamı azaldıkça görülme sıklığının arttığına inanılır.

Oluşumu

Tam mekanizması bilinmemek­le birlikte posadan fakir beslenme (lifsiz ile beslenme) ve spastik kolon hastalığı ile yakından ilgilidir. Kalın bağır­sak duvarının dış tabakalarını  oluşturan adale tabakasını bağırsak duvarını besleyen atar damarların deldikleri noktalardan, iç kısmını döşeyen (mukoza) tabakasının (fıtıklaşması) sonucu meydana gelir.   Bu  keseleşmelerin  atar  damarlarla olan  komşuluğu  nedeniyle  Divertikülozis kanamaya neden olabilir.

Başlıca istenmeyen etkileri

Divertikülit (divertükilin yangısı / iltihbaı) ve kanamadır. Divertikülit, kese boynunun dışkı veya ödem so­nucu tıkanması ve bakteri popülasyonunun artması ile meydana gelir. Bu bölgede­ki enfeksiyon sınırlı kalabilir ya da karın içinde yaygın enfeksiyon oluşturabilir. Bu durumda hasta karın sol  alt tarafında ağrı­dan şikayet eder. İltihabi hadise kalın bağır­sak duvarında uzun bir bölümü tutar. Has­taların genellikle kabızlık şikayeti vardır. Ateş ve titreme olabilir. Divertikülit varlı­ğında genellikle kanama yoktur.

Tanı

Muayene bulguları, Ultrasonografi (ultrason) ve bilgisayarlı tomografi yardımcı olabilir. Kanama; bahsedildiği gibi divertikülün atar damar ile yakın komşulu­ğundan kaynaklanır, bu şekilde kolon du­varının yırtılıp damarın açılması ağır rektal kanamalara (makat kanaması) sebep olabilir.

Tedavi

İstenmeyen bir etki oluşturmamış divertikül tedavi gerektirmez. Diyetle lif alımının arttırılması uygundur. Divertikülit varlığında hastalık eğer sınırlı ise; ağızdan beslemenin kesilmesi ve antibiyotik tedavi uygulanması gerekir. Hastalığa bağlı olarak apse oluşuma varsa, apse boşaltılmalıdır.

Karın boşluğuna yayılmış enfeksiyon varlı­ğında acil cerrahi tedavi gerekir. Bu cerra­hi sırasında bağırsakların etkilenen bölüm­leri çıkarıldıktan sonra geri kalan kısımları­na kolostomi (barsağın karın duvarına ağızlaştırılması işlemi) uygulanması gerekebilir. Tekrarlayan divertikülit atakları sonrasında etkilenen bağırsak bölümlerinin çıkarılma­sı amacıyla cerrahi tedavi planlanabilir.

Divertiküle bağlı kanama kendi kendini sınırlayabileceği gibi hayatı tehdit ede­bilecek şiddette de olabilir. Şiddetli kana­ma varlığında tanı güç olabilir. Bazen tüm tanı yöntemlerine rağmen kanama yeri ameliyat öncesi saptanamayabilir. Bu hasta­larda acil cerrahi gerekebilir.

Yorum yapın