Endometriozis Hastalığı

Endometriozis Nedir?

İşlevsel rahim içi dokusu­nun rahim iç tabakası dışında bulunması­dır. Buna bağlı olarak adet dönemlerinde rahim içi dokusunun farklı olarak bulunduğu yerde bir takım şikayetler oluşur.

Sıklığı

Çocuk sahibi olma problemi olan kadınların %21’inde, kronik kasık ağrısı olan kadınların %15’inde, laparoskopi (kapalı yöntem) ile tüplerini bağlatan kadınların %6’sında endometriozis görülür.

Yaş

Endometriozis en sık 25-35 yaş arasın­da görülür. Ancak ilk adet görme dönemin­den itibaren menopoza kadar her yaşta ve menopozdaki kadınlarda hormon tedavisi verildiği sürede görülebilir.

Belirti ve Bulgular

Klasik bulguları cinsel ilişki sırasında ağrı, adet sırasında ağ­rı (dismenore), gebe kalmada zorluk, kısırlık olarak görülür. Karın içinde yapışıklıklar veya yumurtalıkta çiko­lata kisti var ise adet dışı dönemde kasık ağ­rısı oluşur. Diğer bölgelerde endometriozis olması durumunda ara ara kanlı kusmuk, makattan kanama veya kanlı balgam olabi­lir. Ancak çoğu kadında belirti yoktur.

Tanı

Karın muayenesinde ağrı saptanır. Çikolata kisti büyük ise karında ele gelir. Vajinal endometriozis; muayenede mavi nok­talar şeklinde görülür. Transvaginal (vajenden yapılan)  ultrason (USG) çikolata kisti (homojen berrak görü­nüm) veya zor hareket ettirilen rahim ile tanısı kesinleştirilir ve pelvik kitle gibi ola­sı diğer nedenler ayırt edilir. Ancak trans­vaginal ultrason endometriozis için tanısal değildir. Tanının doğrulanması için laparoskopide klinik olarak endometriozis odaklarının görülmesi gereklidir. Anormal görünümlü odaklar durumunda biyopsi yapılır.

Tedavi

Tedavi temel olarak iki gruba ayrı­lır: ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi.

İlaç teda­visinde ağrı kesiciler ve hormonal ilaç (hormon tedavisi) te­davileri kullanılır. Tüm hormon tedavileri endometriozis belirti ve bulgularında %80-90 düzelme sağlar. Ancak tedavinin sonlandırılmasını takiben 12-24 saat sonra belirti­ler tekrarlayabilir. Ciddi endometriozis ol­gularında tedavinin tamamlanmasından sonra tekrarlama oranı %74’e kadar çık­maktadır. Hormonal tıbbi tedavi döngüsel hormonal uyarımı bozar ve endometrium (rahmin iç tabakası) dokularında gerileme yapar. Tedavi seçeneklerinin etkinlikleri arasında farklılık yoktur, ancak bir grup hasta birkaç tedavi yöntemine cevap vermez.

Çikolata kisti varlığında ilaç tedavisi ilk se­çenek olmamalıdır. Hormonal tedavi ile kısırlık düzelmez, tüm tedavilerde gebelik gecikir. İlaç tedavisinde doğum kontrol hapları, aylık veya üç aylık iğneler, gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRh) agonistleri, ve danazol, gestrinon gibi antiandrojenler kullanı­lır.

Cerrahi tedavide;

(1)   Laparoskopide lezyonların yakılması ve çıkarılması,

(2)   Çikolata kisti çıkarılması,

(3)   Laparoskopi ile utero-sakral sinir kesilmesi veya yakılması (ağrı­nın geçirilmesi için)

(4)   Rahim ve yu­murtalıkların alınması uygulanır.

Seyir

Endometriozis tıbbi veya cerrahi te­davi sonucunda tekrar edebilir ve meno­poz sonrasında kendiliğinden gerileyebilir.

Yorum yapın