Feokromasitoma Hastalığı Tedavisi

Feokromasitoma Hastalığı Nedir, Belirtileri, Tahlili ve Tedavisi 

Katekolamin adı verilen bazı maddelerin aşın salınmasıyla karakterize olan ve esas olarak böbrek üstü bezi, daha az sıklıkla da sempatik sinir düğümlerinden köken alan tümörlerin oluşturduğu bir hastalıktır. Hastaların çoğunda kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon) temel sorundur. Tüm hipertansif olguların 1000 de birinde altta yatan sebep feokromositomadır. Ender görülmesine rağmen, hipertansiyonun tamamen şifaya kavuşturulabilen bir sebebi olması açısından tanınması büyük önem taşır.

Belirti ve Bulgular

Klinik belirti olarak hastalarda daimi ya da ataklar halinde tekrarlayan kan basıncı yükselmeleri görülür. Ataklar sırasında yüzün kağıt gibi beyazlaşması, aşırı terleme ve çarpıntı olması tanıda yardımcıdır. Bazı vakalarda hipertansiyon olmaksızın sadece kalp hızında yavaşlama ve ayağa kalkınca kan basıncı düşüklüğü ve bayılma atakları ile kendini gösterebilir. Bazı hastalarda kalp yetmezliği ve şeker yükselmesi gibi bulgular tabloya eklenebilir. Hastalar kilo kaybından ve kabızlıktan yakınabilirler.

Tanı

Hastalığın tanısında serum ve idrarda katekolaminlerinin (Nöradrenalin, Adrenalin…) ve bunların metabolizması sonucu oluşan ürünlerin yüksekliğinin gösterilmesi büyük önem taşır. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile vücudun taranması, yukarıda bahsedilen yerlerde tümörün görüntülenebilmesini sağlayabilir. Tümörün bulunamadığı vakalarda toplardamar anjiografisi yaparak ilgili bölgelerden örnek almak suretiyle katekolamin tayini ve bazı özel nükleer tıp yöntemleri (sintigrafı) de tanıya yardımcı olabilir.

Tedavi

Hastalığın esas tedavisi cerrahidir. Ancak hasta ameliyata verilmeden önce alfa ve beta blokör türü tansiyon ilaçlarıyla ve sıvı tedavisiyle en az 2-3 hafta izlenerek kan basıncı kontrolü sağlanmalıdır. Çoğu vaka, başarılı bir cerrahi sonrası sağlığına kavuşurken, bazılarında kan basıncı yüksekliği sebat edebilmektedir.

“Feokromasitoma Hastalığı Tedavisi” üzerine 3 yorum

  1. Bu hastalığı malesef ben yaşadım ameliyat öncesi çok ama çok şiddetli ataklar yaşıyodum. Ameliyattan sonra çok şükür bütün sıkıntılarım geçti. Önce teşhisi koyan dr Meral hanıma sonra ameliyatımı yapan drSerdar beye minnettarım

  2. Yasemin hanım hangi şikayetleri yapmıştı sizde ben de şüphe var ve hangi bölümde n nasıl belli oldu

  3. Yasemin hanım öncelikle geçmiş olsun ameliyat ınzı hangi doktorumuz gerçekleştirdi ve hangi hastene ameliyat oldunuz

Yorum yapın