Fimozis

Fimozis (Pipide Bitiklik) Hastalığı ve Tedavisi

Fimozis; sünnet derisinin (prepüsyum), penisin baş kısmının (glans) tamamen ortaya çıkmasına izin verecek kadar geriye çekilememesidir. Fimozis bebekler ve küçük çocuklarda bir hastalık olmaktan çok, fizyolojik bir durumdur. Yenidoğanların çoğunda, sünnet derisi ve glans arasında bulunan doğal yapışıklıklar nedeniyle fizyolojik fimozis bulunur.

Yaşamın ilk üç ile dört yılında penis büyüdükçe, sünnet derisinin altında smegma denilen deri artıkları birikir. Ebeveynlerin çoğu zaman iltihap zannettikleri bu beyaz-sarı arası renkteki smegma birikimi sonucu sünnet derisi altındaki glanstan tedricen ayrılır. Çocuğun penisinde oluşan aralıklı sertleşmeler sonucu deri tamamen geri çekilebilir hale gelir.

Üç yaşına gelindiğinde çocukların %90’ın-da prepüsyum geri çekilebilir hale gelmiştir ve 16-18 yaşındaki erkeklerde fimozis oranı sadece %1’dir.

Tanı

Tanı hekimin yapacağı fizik muayene ile konur. Prepüsyumun kısmi veya tam geri çekilememesinin yanı sıra sünnet derisinin iç yüzeyi ile penisin baş kısmı arasında yapışıklıklar görülür.

Tedavi

Fimozisi açmak amacıyla yapılacak ve sünnet derisinde kanamaya neden olacak kadar zorlayıcı geri çekme girişimlerinden kaçınılmalıdır, çünkü tekrarlayıcı yapışıklıklar ve prepüsyumun uç kısmında nedbe dokusu oluşumuna neden olarak sağlıklı bir çocuktaki doğal halin gerçek bir fimozise dönüşmesiyle sonuçlanabilir. Bunun yerine bölgenin banyolar sırasında su ve sabunla temizlenmesi ve kayganlaştırıcı olarak bebek yağı, kremi gibi bir madde uygulanıp çok kibar hareketlerle sünnet derisinin ileri geri çekilerek çok daha uzun bir sürede yapışıklıkların açılmasına yardımcı olunması doğru olacaktır.

Çocuk iki yaşını tamamladığında tedavi ebeveynlerin tercihine göre seçilmektedir. Ancak tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, penisin uç kısmı ya da beraberinde sünnet derisinin tekrarlayan enfeksiyonu (balanitis, balanopostitis) ve işeme esnasında sünnet derisinde balonlaşma olması halinde çocuğun yaşına bakılmaksızın sünnet edilmelidir.

Ailenin sünneti tercih etmediği hallerde, aktif bir enfeksiyon yoksa hekimin önereceği ve 4 ile 6 hafta süreyle günde 2-3 kez sünnet derisinin uç kısmına sürülecek steroid içeren krem tedavisi genellikle başarılıdır. Ancak bu tedavi bebekler ve bez kullanan küçük çocuklarda uygun değildir, üç yaş civarında başlanabilir.

Yorum yapın