Görme Bozuklukları Nelerdir?

Kırma Kusurları, Görme Bozuklukları Çeşitleri, Tedavisi ?

Gözümüzün net görebilmesi için göze gelen ışınların kırılması (refraksiyon) ve retina adı verilen gözün arka tarafındaki ağ tabakada odaklanması gereklidir. Bu ışık kırılmasını kornea (gözün en dışındaki saydam tabaka) ve lens (göz merceği) sağlamaktadır.Eğer göz kendisine değişik uzaklıklardan gelen ışınları retinada odaklayabiliyorsa, gözün kırma fonksiyonu normal olur ve bu duruma emetropi denir.

Kırma kusuru olan gözlerde ışınlar retinada odaklaşamaz ve bulanık ya da çarpık bir görüntü oluşur. Bunun iki ana nedeni vardır:

1. Gözün ön-arka uzunluğunun normalden fazla veya az olması

2. Kornea veya lensin kırma gücünün normalden farklı olması

Çeşitli sebeplerden oluşan kırma kusurları 4 ana grupta incelenir :

  1. Miyopi,
  2. Hipermetropi,
  3. Astigmatizm,
  4. Presbiyopi

Miyopi :

Yakındaki cisimlerin net, uzaktakilerin bulanık görüldüğü bir kırma kusurudur. Gözün ön ve arka uzunluğunun fazla olması veya kornea ve lensin kırıcılığı normalden fazla olması nedeniyle gelen ışınlar retinanın üzerinde değil, önünde odaklanırlar.

Yaş: Genellikle okul çağında ortaya çıkar.

Risk Faktörleri: Miyopi kalıtsaldır, ayrıca okuma süresinin fazla olduğu kişilerde daha sık rastlanır.

Belirtiler ve Bulgular:

Özellikle çocuklarda televizyonu yakından seyretme, okulda tahtayı görememe ve gözlerini kısarak bakma gibi şikayetler olabilir.

Seyir:

Ergenlik döneminde vücudun hızlı gelişmesi gözleri de etkilediği için miyopi hızlı bir şekilde artar. Genellikle 20 yaş civarında sabit bir değere ulaşır.

Tedavi:

Miyopi, hafif veya ileri derecede olabilir. Bu kusurun tedavisi için gözlük, kontak lens ve refraktif cerrahi yöntemlerine başvurulur.

Miyopi için kullanılan gözlük kalın kenarlı ve camın ortası kalın olduğundan estetik problem de ortaya çıkmaktadır. Kontak lens, gözlüğe göre daha avantajlı olmasının yanı sıra, alerji ve enfeksiyona yol açabilmektedir. Ayrıca, sürekli bakım gerektirmesi de bir başka dezavantajıdır. Lazer ise; korneanın yeniden şekillenmesi esasına dayanan cerrahi yöntemdir.

Hipermetropi:

Gözün ön arka uzunluğu ya da kornea veya lensin kırıcılığı normalden az olduğu için gelen ışınların retinanın üzerinde değil, arkasında odaklandığı bir kırma kusurudur.

Yaş: Bebekler ve küçük çocuklar genellikle hipermetroptur. Yaşla birlikte göz büyüdükçe hipermetropi azalır.

Risk Faktörleri: Genelde neden kalıtsaldır.

Belirtiler ve Bulgular:

Görüntüyü retina üzerine düşürmek için gözün uyum yapması gerekmektedir. Bu uyum sayesinde genç hipermetroplar uzağı da yakını da net görebilirler. Fakat uyum için göz kaslarını zorladıklarından baş ağrısı ve gözlerde yorgunluk gibi şikayetleri olabilir.Mevcut hipermetropi uyumla gerilemediğinde uzak görmede bulanıklık ve çocuklarda içe şaşılık ortaya çıkabilmektedir.

Seyir: Çocuklarda yüksek hipermetropi durumunda göz tembelliği oluşabilir.Ayrıca, içe şaşılık görülebilir.

Tedavi:

Hipermetropi tedavisinde de yine gözlük, kontakt lens ve refraktif cerrahi yöntemlerinden yararlanmaktadır. Bu kez görüntü arkadan öne toplanmaya çalışıldığı için kenarları ince, ortası kalın mercek kullanılmaktadır.

Astigmatizma:

Göz küresinin eksenlerinin farklı kırıcılık gücüne sahip olmasından kaynaklanan bir kırma kusuru türüdür. Miyopi, hipermetropi veya ikisinin karışımı şeklinde görülebilir.

Risk Faktörleri: Korneada keratit (enfeksiyon), kornea ülseri, travma ve lenste ortaya çıkan düzensizlikler nedeniyle düzensiz astigmatizma oluşabilir. Astigmatizmada da neden genellikle kalıtsaldır.

Belirtiler ve Bulgular:

Bulanık, çift görme ve gölgeli görme, baş ve göz ağrısı gibi şikayetler olabilir. Ağır astigmatı alan hastalar çevrelerindeki nesneleri çarpık ve bozuk görmektedir. Düzeltilmediği takdirde göz tembelliğine yol açabilir.

Tedavi:

Astigmatizmanın tedavisinde gözlük, kontakt lens ve refraktif cerrahi uygulanmaktadır. Nadiren kornea nakli gerekebilir.

Presbiyopi:

Yaşla birlikte ortaya çıkan yakını görme güçlüğüdür. Gençlerde göz merceği elastiktir ve kolayca uyum yaparak yakındaki cisimlerin net görülmesini sağlar. Yaşla birlikte bu elastikiyet azalır ve yakını görme zorlaşır. Dolayısıyla hipermetropidekine benzer bir şekilde yakındaki cisimlerden gelen ışınlar retinanın arkasında odaklaşırlar.

Yaş: 35-40 yaşlarında başlar ve 60 yaşına dek ilerler.

Tedavi:

Gözlük tek çözümdür. Nadiren uygun hastalarda kontakt lens uygulanabilir.

 

Yorum yapın