Hidrosel Ameliyatı

Hidrosel Nedir?

Hidrosel; testisi (erbezi) saran kese (skrotum) içerisinde sıvı birikmesine veri­len addır. Çoğu belirgin bir neden olmaksı­zın gelişir, zararsızdır ve müdahale gerek­tirmez. Gerektiğinde yapılacak küçük bir ameliyatla sorun çözülür. Olguların çok azında ise hidrosel gelişimi, testise bağlı altta yatan bir nedene bağlıdır. Skrotum (testisleri barındıran kese) nor­malde gevşek ve yumuşaktır. Genellikle testisler skrotum içerisinde kolaylıkla his­sedilirler. Vaz adı verilen bir tüple her iki testiste oluşan sperm penise taşınır. Bir tes­tisin diğerine göre daha aşağıda durması normaldir. Normal bir testis düzgün bir ko­ruyucu keseyle sarılı haldedir. Bu kese nor­malde hissedilemez ve testisin rahatça ha­reket edebilmesi için az miktarda kayganlaştırıcı sıvı üretir. Fazla sıvı skrotumdaki toplar damarlar yoluyla uzaklaştırılır. Üreti­len ve uzaklaştırılan sıvı miktarı arasındaki denge bozulursa, bir miktar sıvı birikir. Skrotum içerisinde testisin hemen yanında bir kese içerisinde sıvı birikmesine hidro­sel denir. Genellikle tek taraflı­dır, ancak her iki tarafta birden oluşabilir. Hidrosel skrotum içerisinde içi sıvı dolu bir balonmuş gibi hissedilir. Düzgün sınırlıdır ve büyük kısmı testisin önünde yerleşmiş­tir. Boyutları çok değişkendir. Skrotumda şişlik nedeniyle doktora başvurmakta geci­ken yaşlı erkeklerde bazen çok büyük hidroseller görülür.

Yaş ve Cinsiyet

Hidrosellerin çoğu yetiş­kinlerde görülür ve yaşlı erkeklerde sıktır. Nedeni çoğu zaman bilinmez. Bazen de testisteki bir soruna (enfeksiyon, inflamasyon, travma, tümör) bağlı ortaya çıkan sıvı hidrosele neden olur. Bazı bebekler hidroselle doğarlar. Özellikle kasık fıtığı olanlar­da görülür ve doğum sonrası erken dönem­de ameliyatla düzeltilir. Bebekte hidroselle birlikte fıtık yoksa ve hidrosel kesesi bas­makla boşalıyorsa, açık prosesus vajinalis denen ve karın boşluğu ile skrotum içini ilişkilendiren, kapanmamış bir kanaldan bahsedilir. Bu durumda 1 veya 2 yaş sonu­na kadar beklemek ve kanalın kendiliğin­den kapanmasına izin vermek doğru ola­caktır. Hidroselin devam ettiği çocuklarda cerrahi girişim düşünülebilir.

Belirti ve Bulgular

Hidroseller normalde ağrısızdır. Büyük hidroseller boyutları ne­deniyle huzursuzluk yaratabilir, yürüme ve cinsel aktivite sırasında sıkıntı verebilirler.

Tanı

Öykü ve fizik muayene bulgularıyla konur. Doktorunuz testisin sağlıklı olduğu­nu kontrol etmek isteyecektir. Testis mu­ayenesini imkansız kılan büyük hidroseller lokal anestezi ile boşaltılarak testis hissedilebilir. Yine testisi incelemek amacıyla ultrasonografi kullanılarak altta yatan bir ne­den olup olmadığı araştırılabilir.

Tedavi

Hidrosel hiçbir belirti vermiyorsa bir seçenek hiçbir şey yapmayarak izle­mektir. Büyür ya da sorun çıkarırsa fikir de­ğiştirilebilir. Sıvı, bir enjektör ve iğne yardı­mıyla kolayca boşaltılabilir. Ancak birkaç ay içinde kese tekrar sıvıyla dolacaktır ve kesin çözüm sağlanamayabilir. Çok yaşlı ve cerrahiye uygun olmayan hastalar ve cerra­hi tedaviyi kabul etmeyenlerde denenebi­lir, fakat enfeksiyon oluşturma riski taşıdığı bilinmelidir.

Hidroseller nispeten basit sayılacak bir cer­rahi işlemle etkin şekilde tedavi edilebilir­ler.

Yorum yapın