Kalp Kası Hastalıkları Tedavisi Mümkün Mü?

Kardiyomyopatiler (Kalp Kasının Hastalığı):

Kardiyomiyopati; diğer kalp yapılarının hastalığı veya fonksiyon bozukluğu sonucu olmayan (kalp krizi, hipertansiyon, kapak hastalıkları gibi) ve anormal kalp kası performansına neden olan “kalp kasının hastalığı” olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütünün sınıflandırmasına göre bilinmeyen nedenlere bağlı ve spesifik hastalıklara bağlı olarak iki gruba ayrılır.

1. Bilinmeyen Nedenler (Primer Nedenler)

• Dilate kardiyomiyopati

• Hipertrofik kardiyomiyopati

• Restriktif kardiyomiyopati

• Aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati (displazi)

2. Spesifik Kalp Kası Hastalığı (Sekonder Nedenler):

  • Sistemik hastalıklara veya aşırı duyarlılık reaksiyonlarına bağlı gelişen kardiyomiyopatiler,
  • Kalıtsal – ailesel,
  • Toksik kardiyomiyopatiler.

Kardiyomiyopatilerde genellikle kalp kasının bozukluğu, sol karıncığın (sol ventrikülün) şeklini ve işlevini etkiler. Sadece aritmojenik (ritim bozukluğu) sağ ventriküler kardiyomyopatide sağ karıncık (ventrikül) etkilenmiştir. Hipertrofik kardiyomyopatilerin yarıdan fazlası; dilate kardiyomiyopatilerin dörtte biri kalıtsaldır. Hipertrofik kardiyomyopatiler de ekokardiyografıde sol ventrikül duvarlarından bir kısmını veya tamamını ilgilendiren kalınlaşma görülür. EKG’de de bu hastalığa ait özel belirtiler vardır. Dilate kardi-yomyopatilerde ekokardiyografıde sol ventrikülde genişleme ve sol ventrikül fonksiyonunda (ejeksiyon fraksiyonunda) azalma görülür.

Hipertrofik Kardiyomyopati:

Kalp kaslarında kalınlaşma ile giden bir kardiyomiyopati şeklidir. Hipertrofik kardiyomyopatili hastalarda kalbin kasılma fonksiyonu genellikle normal hatta artmış olmasına karşın kalbin gevşemesinde bozukluk vardır.

Bazı hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda sol karıncık çıkış yolunda kanın aorta pompalanmasını engelleyen darlık vardır. Hastalar nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılmalardan yakınır. Gelişme çağında ve genç yetişkin çağda ani ölüme neden olabilen bir hastalıktır.

Dilate Kardiyomiyopati:

Genişlemiş ve hareketi azalmış sol karıncık (ventrikül) ile karakterizedir. Genellikle nedeni belli değildir. Kalp kasının enfeksiyon ve toksik etkilere karşı genetik yatkınlığının olması hastalığın aileden gelme bir hastalık olduğunu düşündürür. %75-80 hastada kalp yetmezliği ile kendini gösterir.

Restriktif Kardiyomiyopati:

Bu hastalıkta kasların gevşeme yeteneğinin azalması nedeniyle kalbin dolma fonksiyonu bozulmuştur. Hastaların tansiyonu düşüktür. EKG ve ekokardiyografıde bu hastalığa özel belirtiler vardır.

Aritmojenik Sağ Ventriküler Kardiyomiyopati:

Ailevi ve ilerleyicidir, sıklıkla genç erkeklerde görülür. Sağ ventrikülün bağ ve yağ dokusu ile kaplanması sonucu gelişir. Sağ ventrikül kökenli ciddi aritmiler veya taşikardiler (hızlı kalp atımı) görülür. Zorlu egzersizler sonucu gençlerde görülen ani ölüm nedenlerinin belli başlılarındandır.

Tedavi:

Kardiyomiyopatilerin tedavisi kardiyomyopatinin tipine, hastanın yakınmalarına ve ani kalp ölümü riskine göre tedavi planlanır ve yapılır.

Yorum yapın