Kalp Yetmezliği (Çocuk)

Kalp Yetmezliği (Çocuk)

Kalp yetmezliği kalbin eforda ve istirahat de canlının ihtiyacı olan kanı yeterli ölçüde pompalayamamasıdır.

Doğuştan ve romatizmal kapak hastalıkları gibi yapısal anomaliler, kalbin iç tabakasının (endokard), kalp adalesinin (miyokard) ve kalp zarının (perikard) doğuştan ve sonradan kazanılmış hastalıkları, ağır kansızlık (şiddetli anemi), fazla kan veya mayi transfüzyonu ve hormonal sebepler gibi volüm yüklenmesi yapan has­talıklar, diabetli anne bebeği, kalbin ritim ve iletim bozuklukları gibi pek çok sebep kalp yetmezliğine neden olur.

Belirti ve Bulgular

Kalp yetmezliğinde da­kikadaki kalp atım ve solunum sayısı artar. Bebeklerde emme ve ağlamayla, daha bü­yük çocuklarda eforla nefes darlığı, morar­ma ve terleme bulguları yetmezliğin ağırlığı ile ilgili olarak öksürük saptanır. Çocuklarda ve erişkinlerde boyun toplar damarlarında dolgunluk, bacaklarda şişlik, bebeklerde ise yüzde şişlik görülür. Akciğerlerin dinlemesi ile akci­ğerlerde raller (hastalığa işaret eden ses) ve ıslık sesi duyulur. Karaci­ğer büyür (hepatomegali).

Tanı

Klinik bulgular önemlidir. Göğüs fil­mi, elektrokardiyografi (EKG), kan tahlilleri gere­kirse ekokardiyografi (EKO), kateter ve anjiyokardiyografi yapılır.

Tedavi

İstirahat, kalp yetmezliğinin ağırlı­ğı ile ilgili olarak hastaya pozisyon verilme­si (sırt yüksekte ya da oturur pozisyonda ve bacaklar sarkıtılarak), tuzsuz diyet ve ilaç tedavisi ve kalp yetmezliğine sebep olan esas hastalığın tedavisi yapılır.