Kemoprofilaksi Nedir?

Kemoprofilaksi Nedir?

Kemoprofilaksi  İlaçların hasta kişilerin tedavisi amacıyla değil de sağlam kişileri hastalıklardan korumak için kullanılmasına kemoprofilaksi (ilaçla korunma) denir. Kemoprofilaksi uygulanıp uygulanmayacağına doktor tarafından karar verilmelidir. Kemoprofilakside en çok tercih edilen yöntem antibakteryel ilaç kullanımıdır.

Antibakteryel ilaçların kullanım amaçları farklılık gösterir, bu amaçlar;

Toplumlarda salgınların durdurulması için toplumdaki taşıyıcılar ve enfeksiyon ile temas edenlerin tedavi edilmesi: Meningokoksik menenjit gibi ciddi meningokoksik hastalığı olanlarla yakın temas etmiş sağlıklı kişilere hastalık gelişmemesi için antibiyotik verilmesi gibi.

Hastalık kaynağıyla temas eden veya ettiği düşünülen kişilere kemoprofilaksi uygulanarak enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi: meningokoksik menenjit gibi ciddi meningokoksik hastalığı olanlarla yakın temas etmiş sağlıklı kişilere hastalık gelişmemesi için antibiyotik verilmesi gibi.

Antibakteriyel ilaçlarla hastalığın tekrarlamasının ve yeni enfeksiyonların önlenmesi: Romatizmal kapak hastağı olan çocuklara erişkin yaş dönemine kadar 3-4 haftada bir depo penisilin (benzatin penisilin) iğnesi uygulanması gibi.

Cerrahi işlemlerde daha sonra gelişebilecek enfeksiyonların engellenmesi: Romatizmal kalp hastalığı (ARA, Akut Romatizmal Ateş sonucundaki kalp tutulumu) olanlarda diş çekimi dahil her çeşit cerrahi işlem öncesi antibiyotik verilmesi ya da bağırsak operasyonlarında enfeksiyonu engellemek için antibiyotik verilmesi gibi

Kemoprofilaksinin kullanılan ilaçlara bağlı kullanılan kişilerde görülebilen yan etkileri olduğu gibi, aynı zamanda gereksiz ve fazla şekilde antibiyotik kullanımına bağlı bir-çoklu ilaca dirençli mikropların ortaya çıkabileceği için, sadece doktorlar tarafından seçilmiş hastalarda uygulanmalıdır.

Yorum yapın