Konjonktivit Tedavisi

Konjonktivit Hastalığı Nedir?

Konjonktiva, göz küresini ve göz kapaklarının iç kısmını örten ince, damarlı bir zardır. Göz küresinin hareketliliğine yardım eder, göz kapaklarının rahat hareketi için kaygan bir zemin oluşturur aynı zamanda içerdiği bağışıklık sistemine ait hücreler sayesinde gözün enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

Konjonktivanın inflamasyonuna (iltihabı) Konjonktivit denir.

Yaş: Her yaşta görülebilir.

Cinsiyet: Her iki cinsiyette eşit sıklıkta görülür.

Konjonktivit, konjonktivanın akut (ani) ya da kronik (süreğen) iltihabıdır. Konjonktivit enfeksiyon ajanlarına bağlı olarak ya da olmadan gelişebilir.

-Enfeksiyöz (iltihabi) konjonktivit; bakteriler, virüsler, parazitler ya da mantarlar nedeniyle oluşabilirken,

-Enfeksiyöz olmayan konjonktivit; alerjiye, toz, duman ya da ilaç gibi toksik nedenlere veya sistemik (vücudu yaygın olarak tutan) hastalıklara bağlı olarak gelişebilir.

Belirti ve Bulgular:

Konjonktivitin en tipik bulgusu gözlerde kızarıklıktır. Bunun dışında, konjonktivitin tipine göre sulu ya da ipliksi beyaz koyu (viskoz) akıntı, çapaklanma, konjonktival ödem (kemozis), sulanma, ışığa karşı hassasiyet, komşu lenf bezlerinde büyüme gibi belirti ve bulgular da tabloya eşlik edebilir. Çapaklanma en sık bulgudur.

Tanı:

Konjonktivitte tanı genellikle kliniğe dayanılarak konur; ancak uygun tedaviye başlanması için akıntıdan yayma ve kültür alınması gerekebilir. Çocuklarda alerjik konjonktivit sık görülür ve en belirgin bulgusu gözlerde kaşıntıdır.

Tedavi:

Akıntıdan yapılan yayma kısa sürede sonuç verir. Etkenin doğrudan saptanmasını sağlamaz ancak en azından viral ya da bakteriyel olup olmadığı konusunda bilgi verir. Kültür sonucu ise hem etkenin ismini hem de hangi ilaçlara duyarlı olduğunu doğrudan belirleyebilir. Yayma- kültür sonuçlarına göre, uygun antibiyotikli damla verilir. Klinikteki değişikliklere göre tedavinin süresi belirlenir. Göz kapaklannda şişliğin tabloya eklenmesi durumunda sistemik (ağızdan ya da damar yoluyla) antibiyotik tedavisine geçilmesi gerekebilir.

Eğer alerjik konjonktivit söz konusu ise tedavide antialerjik damlalar ve klinik ağırsa yangıyı baskılamak için steroidli (kortizonlu) damlalar verilmelidir.

Toksik konjonktivit mevcutsa etken izolasyonu gereklidir. Alerjik konjonktivitlerde güneş gözlüğü kullanılması, güneş ışığından, polenden uzak durulması önemlidir. Yan etkileri nedeniyle uzun süre kortizonlu damla kullanılmamalıdır.

Seyir:

Genellikle iyidir. Ancak küçük çocuklarda özellikle bebeklerde klinik hızla ağırlaşabilir. Yangı kapaklara hatta gözün arka kısmına yayılabilir. Bu durumda hastanın hastaneye yatırılması ve damardan ilaç tedavisi alması gerekebilir. Tedaviye rağmen hasta iyileşmiyorsa, etkenin antibiyotiğe karşı dirençli olduğu ya da uygun tedavinin başlanmadığı olasılıkları akla getirilmelidir.

Bakteriyel konjonktivitler uygun antibiyotik tedavisi ile 3-5 gün içinde düzelirken alerjik konjonktivitler mevsimsel olarak tekrarlar. Adenovirüslerin oluşturduğu konjonktivitler ise genellikle her iki gözde 2-3 hafta içinde iyileşir.

Yorum yapın