Kornea Nakli

Kornea Transplantasyonu (Kornea Nakli ) Nedir,Nasıl Yapılır?

Kornea transplantasyonu; şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun çıkarılarak yerine ölüden (donör, verici) alınan sağlıklı kornea dokusunun yerleştirildiği ameliyattır.

Kornea transplantasyonu kimlere uygulanır?:

Psödofak büllöz keratopati (Katarakt ameliyatı sonrası korneanın şeffaf kalmasını sağlayan hücreler hasar görürse ve kornea bulanıklaşırsa)

Keratokonus (korneanın şeklinin bozulduğu, konileştiği bir hastalık)

Kornea distrofıleri ve dejenerasyonları

Enfeksiyon sonrası oluşan kornea opasiteleri (matlaşma)

Mekanik/ kimyasal travma

Kornea nakli sonrası vücudun dokuyu reddetmesi

Kornea ideal olarak ölümden sonraki 12 saat içinde alınır ve özel besleyici solüsyonlarda saklanır. Kadavradan sadece kornea dokusu alınır, gözün tümünün alınması gerekmez. Bu nedenle kornea alımı, ölen kişide görünen bir değişikliğine yol açmaz. Kornea çeşitli nedenlerle ölen ancak korneası sağlıklı kişilerden alınır. Korneanın alınabilmesi için bazı hastalıkların araştırılması gerekir.

Ölüm nedeni bilinmiyorsa, SSS (merkezi sinir sistemi) enfeksiyonu varsa (SSPE, Creutzfeld Jacob, PML vb), AİDS, viral hepatit, frengi, sepsis tespit edilmişse, lösemi vaya lenfoma varsa, gözün ön segmentinde (bölümlerinde) kanser veya aktif inflamasyon (yangı) varsa; bu kişiden kornea alınmaz.

Ameliyat öncesi değerlendirme:

Kornea naklinden fayda görebilmek için gözün kornea dışındaki yapılarının normal olması gerekir. Bu nedenle ameliyat sonrası görme keskinliğini etkileyebilecek glokom (göz tansiyonu), ambliyopi, retina hastalıkları, optik sinir (görme siniri) hasarı gibi faktörler detaylı bir muayene ile araştırılmalıdır. Aktif keratit, üveit saptanırsa öncelikle tıbbi tedavi başlanmalı, kornea nakli göz sakinleştikten sonra yapılmalıdır. Kuru göz, trikiyasis, blefarit, rozasea gibi gözle ilgili yüzey probemleri ameliyat öncesi saptanmalı ve tedavi edilmelidir.

Kornea nakli lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Mikroskop altında, yuvarlak özel bir bıçak ile, hastanın bulanık korneasının merkezinden bir pencere çıkarılır ve kadavradan alınan şeffaf kornea dokusu uygun boyutta kesilerek bu bölgeye dikilir. Operasyon sonrası steroidli (kortizonlu) göz damlaları ve antibiyotik kullanılır.

İstenmeyen Etkiler:

Kornea nakli sonrası enfeksiyon, kanama, glokom, astigmatizma, katarakt oluşumu gibi istenmeyen etkiler gelişebilir. Bazen hastanın gözü yeni nakledilen korneayı reddedebilir. Bu durumda korneada yeniden bulanıklaşma ve damarlanma görülür. Hastaların çoğunda bu durum steroidli göz damlaları ile tedavi edilir, bazen sistemik immünsupresif (bağışıklık sistemini baskılayıcı) tedavi gerekebilir.

 

Yorum yapın