Kulak Ağrısı

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak ağrısı çok rahatsız edici acil bir hastalık belirtisidir. Nerede ve hangi saatte olursa olsun insanı hemen tedavi ihtiyacı ile hekime ulaşmaya ve ilaç kullanmaya mecbur bırakan bu ağrı kendisini ifade edemeyen küçük çocuklar ve bebeklerde sıklıkla görülür.

Küçük çocuk ve bebeklerde şiddetli ve sürekli ağlama, elini kulağına götürme, kulağını çekiştirme gibi hareketler ile kendisini gösteren kulak ağrısını iki ana gurupta incelenir:

Birincisi kulak ağrılarının kabaca yansını oluşturan kulak hastalıkları kökenli ağrılar, ikincisi gene kulakta ağrıyla kendini gösteren ancak kulaktan köken almayıp çevredeki diğer organ veya bölgelerdeki hastalıkların neden olduğu, kulağa vuran ağrılardır.

Kulak hastalıklarının neden olduğu kulak ağrıları da genellikle iki temel hastalığa; dış kulak hastalıklarına ve orta kulak hastalıklarına bağlıdır. Dış kulak hastalıkları sonucu gelişen ağrılar genellikle dış kulak yolu iltihaplanmasına bağlı olur.

En önemli nedeni kulak karıştırmak olan dış kulak yolu iltihapları özellikle kulak kepçesini çekmek, hareket ettirmekle artan sızı vasfındadır ve sıklıkla dış kulak yolu dediğimiz kulak kepçesinin ortasından derine doğru uzanan kanalın şişmesi ve tıkanması ile birlikte görülür.

En önemli nedeni kulak temizleme çöpü de dahil, parmak, kibrit çöpü, şiş, havlu, tülbent gibi herhangi bir nesnenin temizlik, kurulama veya kaşıma nedeni ile dış kulak yoluna sokulması ve dış kulak yolu cildinin tahriş olmasıdır.

Bu tahrişin üzerine binen mikroplar kötü kokulu irin vasfında bir akıntıya ve dış kulak yolu ve kulak kepçesinde şişlik, kızarıklık, hareket ile artan ağrı ile karakterli mikrobik iltihaba da neden olabilirler. Daha nadiren de olsa uçuk, zona gibi iltihaplanmalar ve tümörler de dış kulak yolunu tutarak ağrıya neden olabilir.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Her yaşta görülebilen dış kulak yolu iltihaplan özellikle kulak karıştıran, kaşıyan erişkinlerde ve nemli iklimlerde, havuz ve deniz gibi kirli sularda yıkanan ve yüzen insanlarda sık görülür. Dış kulak yolu iltihabından korunmanın en önemli yolu kulağınıza ne kaşımak, ne kumlamak, ne temizlemek amacı ile kulak temizleme çubuğu da dahil hiç ama hiçbir şey sokmamaktır.

Kulak kendini temizleyen ve kumlayan bir yapıya sahiptir. Siz onu temizlemek veya kumlamak için içine bir şey sokarsanız kendi doğal temizliğine engel olursunuz.

Kulak kaşıntısının en önemli nedeni de kaşımak için kulağa sokulan yabancı cisimlerin oluşturduğu kaşıntı hissidir. Kulak yolundan dışarı çıkan sarı kahverengi renkte yapışkan ve kendine has kötü kokusu olan koyu salgı ve kabuklar kulağın doğal savunma ve temizliğini oluşturur ve endişe edilmesi gereksiz; var olması gereken atıklardır, kulak kepçesine çıktıklarında pamuk veya mendil ile temizlenebilirler.

Orta kulak iltihabı ise büyük çoğunlukla çocukları İlgilendiren bir hastalıktır. Genellikle nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalığı esnasında veya hemen sonrasında ateş, halsizlik, kırıklık, iştahsızlık, karın ağrısı, ishal gibi belirtiler ile birlikte kulak ağrısı, sıklıkla işitme kaybı, dolgunluk hissi ve bazen irinli kulak akıntısı ile birlikte görülür.

Vuran kulak ağrılarında kulak hastalığı yoktur ve en sıklıkla diş, çene eklemi ve boyundaki hastalıkların neden olduğu ağrı kulakta hissedilir. Daha nadiren bademcik iltihabı gibi boğaz hastalıklan ve ağız ve boğazdaki iltihap ve tümörlerin neden olduğu ağrı da kulağa vurabilir.

Kulak ağrısı her ne nedene bağlı olursa olsun acil bir hastalık bulgusudur ve hekime başvurmayı gerektirir. Kulak ağrısı ile başvuran her hasta acil olarak kabul edilmek ve en kısa sürede var ise bir KBB (kulak-burun-boğaz) hekimince görülmek zorundadır.

 

“Kulak Ağrısı” üzerine bir yorum

Yorum yapın