Kuş Gribi Belirtileri

Kuş Gribi (Avian Influenza) Nedir?

Belirtileri Nelerdir? Kuş Gribinden korunma yöntemleri?

Normalde kuşlarda ve kümes hayvanlarında gribe yol açan virüslerin insanlara bulaştığı zaman oraya çıkan enfeksiyona Kuş Gribi adı verilir. Kanatlı hayvanlarda farklı Influenza virüsleri grip enfeksiyonuna yol açar ve bunlardan bazıları daha şiddetli ve öldürücü enfeksiyonlara neden olur. H5N1 adı verilen virüs bunlar arasında en tehlikeli olanlarından birisidir.

Bu virüsle olan son salgın 2003 yılında Güneydoğu Asya’da başlamış ve hızla dünyanın diğer bölgelerine de yayılarak yaklaşık 150 milyon kümes hayvanının ölümüne yol açmıştır. Fakat bu salgın sırasında daha önceki hayvan salgınlarında hemen hiç rastlanmayan bir şey daha olmuş virüs hayvanlardan insanlara da bulaşmıştır. Bulaşmaların büyük bir kısmı yine Güneydoğu Asya’da yaşanmıştır, fakat ülkemizde de kümes hayvanlarından insanlara bulaşma olmuştur.

Bulaşma yolları

En önemi bulaşma yolu, hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temastır. Virüs hasta veya ölmüş hayvanların göz yaşında, burun akıntısında, boğaz salgısında ve dışkısında bulunur. Bu nedenle hayvanların salgılan, dışkısı veya bunlarla kirlenmiş eşyalarla temas sırasında insanlara bulaşır.

Hasta hayvanlarla havasız, çok sıkışık ortamlarda bulunmanın da bulaşma için riskli olduğu bilinmektedir. Bugün için hastalığın, insandan insana bulaşmadığı kabul edilmektedir. Kanatlı hayvan etlerinin veya yumurtalarının iyice pişirilerek yenmesiyle hastalık bulaşmamaktadır.

Belirti ve Bulgular

Kuş gribinin insanlardaki kuluçka süresi ortalama 7 gün kadardır. Yani virüs bulaştıktan sonra 7 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar. En sık görülen belirtiler, insan grip enfeksiyonuyla benzerdir, bunlar; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrılan, ve solunum güçlüğüdür. Bunların yanı sıra, kuş gribinde farklı olarak karın ağrısı ve ishal de görülebilmektedir. Bazı hastalarda ateşle beraber, bilinç bulanıklığı ortaya çıkar.

Tanı

Tanıda hastanın kuş veya kümes hayvanlarıyla olan yakın temas öyküsü en önemli önemli ipucudur. Bu hayvanların da hasta olduğunun bilinmesi tanı için çok önemlidir. Hastalığın kesin tanısı, hastadan alınan boğaz sürüntüsünde veya kanda virüsle ilgili ileri tetkikler yapılarak konulur.

Tedavi

Hastalığın tedavisinde etkinliği kesin olarak gösterilmiş bir ilaç yoktur. İnsan gribi virüsüne karşı etkili olduğu bilinen bazı ilaçların etkili olma ihtimali vardır. Hastaların, yoğun bakım ünitesi ve yapay solunum cihazı olan merkezlerde izlenmeleri ve enfeksiyon hastalıkları konusunda uzman bir hekim tarafından izlenmeleri gereklidir. Hastalığın kesin tedavisi olmadığı için korunma ve salgınların önlenmesi çok önemlidir.

Korunma

Kuş gribi virüsüne karsı şu an için etkin bir aşı bulunmamakla birlikte, değişik merkezlerde aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Kanatlı hayvan yetiştirilen kümeslerde çalışanlar eldiven, maske, gözlük takarak ve koruyucu elbise giyerek çalışmalıdırlar. Başta kanatlı yetiştiriciliğinde çalışanlar olmak üzere, herkes ferdi hijyen kurallarına uymalı, hayvanlarla temastan sonra eller sık sık, bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.

Hayvan ölümleri olurken, hayatta kalan kanatlı hayvanlar kesilmemeli, bunların etleri kesinlikle yenmemeli ve bu etler buz dolabında saklanmamalı, imha edilmelidir. Kuş gribinden ölen hayvanların bertaraf edilmesi veya kuş gribi şüphesiyle itlaf edilen hayvanların gerek itlafı gerekse ortadan kaldırılmaları sırasında gerekli koruyucu önlemler (eldiven, maske, önlük ve gözlük) alınmalıdır.

Hasta ve ölmüş hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır. Kanatlı hayvan etlerinin pişirme öncesinde hazırlanması sırasında kullanılan bıçak ve kesme tahtası gibi malzemeler bol sıcak suyla ve deterjanla yıkanmalıdır. Ayrıca, eller de etlerin hazırlanmasından önce ve sonra, yine bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Yumurtalara temastan sonra da eller yıkanmalıdır. Kanatlı hayvan etlerinin, iç ısıları 70°C olacak şekilde veya ette pembe görüntü kalmayacak şekilde pişirilerek tüketilmesi halinde insanlara hastalık bulaşmamaktadır. Yumurtalar da 70°C’de en az 5 dakika pişirildikten sonra yenmelidir (katı haşlanarak). Zaten bilinen pişirme ve haşlama yöntemleriyle bu durum sağlanmaktadır. Her aşamasında veteriner hekim kontrolü bulunan, gerekli izinlerini almış ambalajlı ve etiketli markalı ürünler için herhangi bir risk yoktur.

Kuş gribi hastalığına yakalanmış veya bu hastalıktan ölen hayvanlarla korunmasız yakın teması olan kişilerden, hastalığın belirtilerini gösterenler en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

 

Yorum yapın