Laringomalazi Tedavisi

  • Laringomalazi Nedir ?
  • Laringomalazi Tanısı Nasıl Konulur ?
  • Laringomalazi  Tedavisi?

En sık görülen doğuştan laringeal (gırtlak) anomalidir. Ses tellerinin üstündeki kıkırdağın ve epiglotun tam olarak yeterli sertlikte olmayışının bu duruma neden olduğu düşünülür.

Belirti ve Bulgular

Belirtiler bazen doğumdan hemen sonra da vardır; ancak genellikle yaşamın ilk 5 haftasından sonra tedricen artan nefes alırken inleme tarzında ses çıkarma ve beslenmede güçlük mevcuttur.

Laringomalazi terminolojisi tartışmalıdır ve diğer isimleri de vardır;doğuştan (konjenital) laringeal stridor (inleme), doğuştan (konjenital) laringeal obstrüksiyon, doğuştan stridor of infants ve inspiratuar laringeal kollaps.

Yenidoğan da nefes alırken inlemeye yol açan hastalıklar arasında en önemli nedenlerden biridir. Bazı çocuklarda genetik geçiş saptanır. Bazı araştırmacıların çalışmalarında laringomalazi saptanma oranı %50 ila %75 arasında verilmektedir. Muayenede tipik bulgular mevcuttur [kendi üzerine kıvrılmış (omega), nefes alımında arkaya sarkan epiglot kıkırdağı, uzun ve nefes alırken orta hatta dönen ariepiglottik fold]. Laringomalazide bu bulguların tamamı görülmeyebileceği gibi bu bulgular bazen normal çocuklarda da görülür.

En önemli belirtiler nefes alırken, aralıklı ve değişen şiddetlerde olan inleme, beslenme problemleri ve reflüdür. İnleme ve beslenme güçlüğü, eforla ya da sırtüstü pozisyonla artarken, başın geriye doğru atılması veya yüzükoyun yatmayla azalır. Çocukların ağlamaları tamamen normaldir ve morarması yoktur. Belirtiler doğumdan kısa süre sonra başlar ve 8. aya kadar giderek artan şiddette devam eder ve 9. ayda sabitleşir ve ondan sonra düzenli olarak ilerler. İnlemenin ortalama süresi 4 yıl 2 aydır.

Tanı

Sıklıkla belirti ve bulgularla, flexible laringoskopiyle (gırtlak ve yutak bölgesinin görüntülenmesini sağlayan endoskopik alet) ve boyun ve göğüs filmleriyle konur; ancak laringomalozinin orta formlarında eğer çocuk ağlıyorsa tanı güç olabilir. Tanıda laringoskopi ve bronkoskopi de kullanılabilir.

Tedavi

Laringomalazi genellikle kendini sınırlayan bir hastalıktır. Birçok olguda dikkatli gözlem ve bekleme yeterlidir. Hastaların %10-15’inde obstrüktif uyku apnesi (horlama ve uykuda solunum durması), ve gelişme bozukluğunun olması nedeniyle cerrahi müdahaleye başvurulur. Geleneksel olarak hava yolu trakeotomi (soluk borusuna delik açma) ile sağlanır.

 

 

Yorum yapın