Magnetik Rezonans Görüntüleme

Manyetik Rezonans Görüntüleme

(MRG, MR) giderek geleneksel röntgen ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkiklerinin yerini alan ve hemen hemen her türlü organ ve dokudaki yapısal bozukluk, kitle, iltihabi değişiklikler gibi anormallikleri çok daha büyük bir hassasiyetle saptayabilen bir tıbbi görüntüleme yöntemidir.

MRG; radyoloji uzmanları tarafından yapılır ve yorumlanır. MRG, maddeyi oluşturan atomların temel bir özelliğidir. MRG maddenin bu özelliğine dayanır. Röntgen ve BT yöntemlerinin aksine MRG’ de x ışınları kullanılmaz. Kuvvetli bir mıknatıs ve kısa süreli radyo dalgaları kullanılır. Atomların çekirdekleri belirli bir eksen etrafında dönme hareketi yaparlar. Normal durumda bu eksenin doğrultusu her bir çekirdek için farklı ve rastgeledir.

Güçlü bir mıknatısın manyetik alanına girdiklerinde ise belli bazı atomların çekirdeklerinin eksenleri mıknatısın ekseniyle aynı doğrultuya gelirler. Bu sırada üzerine radyo dalgaları gönderilirse bunların eksenleri mıknatısın ekseninden bir miktar sapar. Radyo dalgaları kesildiğinde tekrar mıknatısın eksenine doğru dönerler ve bu kez kendileri radyo dalgalan yayarlar. MRG cihazı bu radyo dalgalarını algılayarak o doku veya organın görüntülerini elde eder. Bu şekilde davranan atomlardan olan hidrojen atomu vücudun yapısında yoğun olarak bulunur.

Hidrojen atomunun mıknatıs eksenine doğru yönelme hızı, bağlı bulunduğu molekülün yapısına ve o molekülün ne kadar suyla çevrili olduğuna bağlıdır. Yağ dokusundaki hidrojen atomlarının davranışı hızlı, suyu oluşturan hidrojen atomlarınınki ise yavaştır. Protein ve karbonhidratlardaki hidrojen atomlarının hızlan bu ikisi arasında yer alır. MRG cihazı bu hızı ölçerek radyo sinyalini gönderen dokunun cinsini saptar.

X ışınlarının kullanılmaması MRG‘ nin en büyük avantajıdır. MRG’nin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Çok kuvvetli bir mıknatıs kullanıldığı için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hastanın üzerinde veya vücudunda herhangi bir metal cisim bulunmamasıdır. Yüzük, küpe, kemer tokası anahtar, çakmak gibi hastanın üzerinde bulunan veya kalp pili, metal cerrahi protezler, klipsler, yabancı cisimler gibi vücudun içinde bulunabilecek cisimler görüntü kalitesini kötü yönde etkiledikleri ve çok daha önemlisi hasta açısından hayati risk taşıdıkları için sorulduğunda tetkiki yapan uzmanlara en doğru şekilde bildirilmelidir.

MRG Tetkiki

Çembersel büyük bir mıknatısın ortasında yer alan tünel biçimindeki dar bir boşlukta yatar pozisyonda gerçekleştirilmektedir. Bir tetkik yaklaşık olarak 30 ila 60 dakika kadar sürmekte ve bu süre boyunca hastanın hareketsiz kalması istenmektedir. Bu nedenle, kapalı yerlerde sıkıntı ya da korku duyan kişilerin bunu önceden teknisyene veya doktoruna bildirmesi uygun olur.

Tetkik sırasında duyulan çekiç vuruşlarına benzer sesler bazı kimseler için rahatsız edici olabilir.

MRG; ile yakından ilişkili iki yöntem daha vardır. Bunlardan Magnetik Rezonans Spektroskopi yönteminde yalnızca hidrojen atomunun değil, diğer birçok atomun da manyetik alan içindeki davranışı incelenerek anatomik bilgilerin yerine, canlı bir doku veya organik bir yapıda metabolik ve kimyasal süreçlerle ilgili bilgiler elde edilir.

 

Yorum yapın