Mastit (Meme Absesi)

Mastit kısaca memenin enfeksiyon kapmasıdır. Bu enfeksiyonun kontrol altına

alınamayıp ilerlemesi ve meme dokusunu eritmesi sonucunda ise meme apsesi oluşur. Apse; iltihap içeren kapalı bir bölgedir ve mastitli hastaların %10-15 kadarında görülür.

Oluş Mekanizması

Mastit çoğunlukla doğum sonrası emzirme döneminde görülmekle birlikte her yaştan kadında görülebilir. Emme sonucunda oluşan meme başı ve etrafındaki çatlaklar bebeğin ağzında ve boğazındaki bakteriler için giriş kapısı sağlarlar.

Genişlemiş süt kanallarında süt akışının yavaşlaması veya süt kanallarının tıkanması da mastit için uygun ortam oluşturur. Diğer bir deyişle sütün memeden boşalamadığı durumlarda mastit tehlikesi artar. Bakteriler süt kanallarına girince çoğalırlar, vücudun savunma sistemini oluşturan beyaz kan hücreleri de bu bölgeye gelirler. Sonunda bu bölgedeki meme dokusu şişer, kan akımı artar ve hastalara rahatsızlık veren iltihap bulgulan ortaya çıkar.

Belirti ve Bulgular

Memenin özellikle etkilenen kısmında kızarıklık, şişme ve ağn olur. Baş ağrısı, bulantı ve kusma, 38°C üstünde ateş gibi bulgular da eşlik edebilir. “İnflamatuar meme kanseri” denilen tipte bir meme kanseri de ciltte yaygın şişlik ve kızarıklıkla ortaya çıkarak mastitle karışabilir.

Tanı

Öykü ve muayene bulgularının değerlendirilmesi ile tanı konur.

Korunma:Mastitin önlenmesi için sütün memede birikmemesine dikkat etmek gerekir. Farklı pozisyonlarda emzirme, emzirirken bebeğin üstüne doğru eğilmeme, sıkı sutyen kullanımından kaçınmak da önemlidir.

Tedavi

Tedavide uygun bir antibiyotiğin başlanması şarttır. Aynca memelerdeki sütün sık sık boşaltılması, yeterli sıvı alınması ve dinlenmek de önemlidir. Eğer meme apsesi oluşmuşsa bu durumda apsenin küçük bir cerrahi girişim ile boşaltılması gereklidir.

Yorum yapın