Mikrosefali

Baş çevresinin o yaş için beklenenden belirgin olarak küçük olmasıdır. Baş çevresi, esnemeyen (tercihan kağıt) bir mezürü başın belirli bölgelerinden geçirerek ölçülmelidir.

Yaş

Doğumda ya da yaşamın ilk yılları içinde oluşur, ancak oluştuktan sonra her yaşta görülür.

Cinsiyet

Her iki cinsiyette de görülür.

Nedenleri

Genellikle, beyin gelişiminin geri kalması, beynin küçük olmasıdır. Bunun da beyin zedelenmeleri, kalıtsal hastalıklar, doğum öncesinde geçirilen mikrobik (enfeksiyöz) hastalıklar, vb. gibi çeşitli nedenleri vardır. Daha nadir olarak, başın küçük olması kafa kemiklerinin erken kapanmasına bağlı olabilir.

Belirti ve Bulgular

Baş görünüm olarak küçük izlenimi verir ya da kontrol muayeneleri sırasında hekim baş çevresini ölçtüğünde fark edilir. Beyindeki soruna bağlı olarak bebeğin ya da çocuğun hareket, dil gelişimi ve çevreyle ilişkisi gibi alanlarda yaşıtlarından geri kaldığı görülebilir. Bıngıldak da erken kapanabilir. Kafa kemiklerinin erken kapanmasına bağlı mikrosefalili çocuklarda kafanın içinde basınç artışına bağlı olarak huzursuzluk, başta şekil bozuklukları (sivri ya da ön ve arka yönde uzamış kafa gibi) ve görme kaybı olabilir.

Tanı

Mikrosefali nedeninin tespitine yönelik tanı yöntemleri arasında; kafa filmi, tomografi, kan tahlilleri, yer alır. Genellikle tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme ile beynin görünüşü incelenir.

Tedavi

Bazı kalıtsal hastalıklara bağlı olan mikrosefaliler bu hastalığın kendine özgü beslenme programı ve ilaçlan ile tedavi edilir. Nedeninden bağımsız olarak, beyin gelişimine yardımcı olmak için bebeklik çağından itibaren anne ve baba ile bebeğin iletişimini arttırmak, sesli oyuncaklar, oyunlar ile çevresini zenginleştirmek, daha büyüdüğünde özel eğitim vermek yararlıdır. Kafa kemiklerinin erken kapanması durumunda tedavi cerrahidir.

Yorum yapın