Nasır

Yaş

Genellikle erişkinlerde görülür

Cinsiyet

Her iki cinsiyette eşit sıklıkta görülür.

Risk Faktörleri

Uygun olmayan ayakkabı kullanımı, ayaktaki anatomik bozukluklar, tekrarlayan yaralanmalar (travma) ayak derisinde kalınlaşmaya neden olur. Aslında travmaya uğrayan deriye ait basit bir savunma mekanizması olan kalınlaşma, nasır adı verilen ve kişiye rahatsızlık veren sertliklerin oluşmasıyla sonlanır.

Ayağımızdaki küçük kemikler derimize dışa doğru bir bası yaparken, giydiğimiz ayakkabılar buna ters bir bası oluşturmaktadır. Tekrarlayan sürtünme ve bası deriyi kalınlaştırmakta, üstelik deri kalınlaştıkça oluşan bası da artmaktadır.

 Bazı mesleklere mensup kişilerde; ağır çanta taşıyanlarda, halterci, kürekçi, jimnastikçilerde tekrarlayan travma nedeniyle nasırlar el üzerinde de gelişebilir, ancak ayakta gelişen nasırlardan farklı olarak elde gelişen nasırlar çoğu zaman kişiye rahatsızlık vermez. Benzer şekilde sörfçülerde ayak sırtında, trompetçilerde dudakta, gitar çalanlarda memede nasırlar gelişebilir. Düzenli namaz kılanlarda ise dizlerde ve ayak sırtının dış yanlarında nasır oluşması oldukça tipiktir.

Belirti ve Bulgular

 Nasırlar sert, küçük, kubbe şeklinde deri yüzeyinden kabarık, ortaları saydam bir merkez içeren, en sık ayak 5. parmağının üst yüzeyinde oluşan, kirli sarı renkli yapılardır. Nasır ortasındaki bu şeffaf alan üzerine uygulanan doğrudan bir bası ağrılıdır. Nemli ortam ağrının artışına yol açabilir.

 Nasırlar bazen iki ayak parmağının birbirine bası yapan iç yüzeyinde de gelişebilirler. Ayak parmak aralarında gelişen nasırlar bu bölgedeki terleme nedeniyle diğer nasırlardan farklı olarak ıslak, yumuşak ve beyaz görünürler ve “yumuşak nasır” olarak adlandırılırlar. Özellikle şeker hastalarında yumuşak nasırların enfekte olması riski mevcuttur.

Tanı

 Nasırları tanımak kolaydır ancak nasırları siğillerden ayırt etmek önemlidir. Siğillerin olduğu bölgelerde deri çizgileri ortadan kaybolurken, nasırlar üzerinde deri çizgileri belirgindir. Siğillerin üzerinde siyah noktalanmalar izlenirken, nasırlarda sıklıkla şeffaf bir merkez bulunur.

Tedavi

 Sürtünme ve basıyı ortadan kaldıran uygun ayakkabıların giyilmesi ilk yaklaşım olmalıdır. Nasırın ortasındaki şeffaf merkezin cerrahi olarak çıkarılması kısa sürede rahatsızlığı ortadan kaldırabilir. Kalınlaşan deriyi inceltmek için salisilik asit ve/veya üre içeren haricen uygulanan kremler veya flasterler kullanılabilir. Eğer bu yaklaşımlara rağmen tedavide başarıya ulaşılamazsa ayaktaki anatomik bozuklukların giderilmesi için ortopedik cerrahi girişimler gerekli olabilir.

Seyir

Nasır insan hayatını tehdit etmeyen ancak ağrılı olabilen bir durumdur, basit önlemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Şeker hastalarının özellikle ayak parmak aralarına yerleşen yumuşak nasırların tedavisi açısından zaman kaybetmeden doktora görünmeleri uygun olacaktır.

Yorum yapın