Organik Gıda Ürünleri

Ekolojik dengenin ve biyolojik gelişimin bozulması, tarımsal ürünlerdeki kimyasal atıkların insan sağlığını tehdit eder hale gelmesi, bitki ve hayvan sağlığının bozulması ve tüm bunlara bağlı olarak üretim maliyetlerinin artmasıyla “organik (ekolojik)” tarım kavramı gelişmiştir. Organik tarım önceleri bitkisel ürünlerin üretimi amacıyla ortaya çıkmış, ancak hayvancılıkta da önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

Organik gıdalar basit olarak

Yetiştirme ve işlenme sırasında genetik mühendisliğinin, yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçlarının, büyütme düzenleyicilerinin, hormonlarının, antibiyotiklerin, koruyucuların, renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir. Organik gıdalar bitkisel ve hayvansal gıdaları içerir. Organik gıda ve tarımın en temel avantajının zirai ilaçlardan arınmış olmasıdır. Ayrıca bu terim, asgari üç yıl için bu ürünlerin hiçbir zirai ilaç veya kimyasalın kullanılmadığı tarlada yetiştirildiği gerçeğini de göstermektedir. Organik tarım bitkisel ve hayvansal üretimde birliktedir. Çünkü çiftlik hayvanları, bir tarafta işletmeye gübre sağlamakta, diğer taraftan da toprağı zenginleştirmektedir. Hayvansal üretimin ekolojik dengeyi koruyacak ve biyolojik gelişmeyi sağlayacak şekilde yürütülmesi, faaliyetlerin devamlılığının sağlanması ve insan sağlığının korunması açısından önemlidir.

Organik gıdalar hiçbir yapay koruyucu, renk verici, parlatıcı veya diğer katkı maddeleri kullanılmadan işlenmiş ve paketlenmiştir. Satışa arz edilmiş bir gıda maddesinin organik gıda olup olmadığını bilmek için tüketiciye dönük sertifikalama yaygınlaşmamıştır. Ayrıca ülkemizde organik ürün denetimlerinde sorunlar yaşanmaktadır.
Organik gıda maddeleri; fonksiyonel ve genetiği değiştirilmiş gıdalar olmayıp tamamen insan sağlığı göz önünde bulundurularak üretilen ve çevreye dost ürünler olup pazarlamada sorunları vardır. Tüketicilerin organik üretimlerinden haberdar olması sertifikalı olarak üretim faaliyetinin devamı gereklidir.

Yorum yapın