Pozitron Emisyon Tomografisi ( PET )

Pozitron emisyon tomografisi (PET) görüntüleme için kullanılan maddelerin yaydıkları ışınlardan (pozitron) adını alan ileri teknoloji ürünü bir nükleer tıp uygulaması olup, kesitsel görüntüleme ile tüm vücudun tek seansta incelenmesine olanak vermektedir. Vücuttaki işleyiş bozukluklarının molekül düzeyinde hassas bir şekilde gösterilmesi uygun PET radyoaktif maddeleri kullanılmak suretiyle mümkün olmaktadır.

Günümüzde PET; başta çeşitli kanser hastalarının tanısında, bazı sinir sistemi hastalıklarında (Alzheimer ve bunama ile ilgili nörolojik hastalıklar, epilepsiler) hastalığın yaygınlığının ve tedavi yanıtının belirlenmesinde ve kalp işleyiş bozukluklarının tespiti ile kalp kasının canlılığının değerlendirilmesinde giderek daha fazla tercih edilir duruma gelmiştir.

PET görüntüleme için 8 saat açlık gerekmektedir.

Ayrıca, PET görüntülemede en sık kullanılan ve şeker benzeri bir madde olan FDG’nin hasta vücudunda doğru bir şekilde dağılıp, tetkikin ideal şartlarda yapılabilmesi için tetkik öncesi açlık kan şekerinin yüksek olmaması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili gerekli öneriler ilgili doktor tarafından verilir.

Şeker hastalarının tetkik randevusu sırasında bunu özellikle belirtmesi uygundur. PET görüntüleme için kol damarından madde enjeksiyonunu takiben uygulanan görüntüleme protokolüne göre değişebilmekle birlikte 45 dakika-1 saat sonra görüntüleme yapılır. Görüntü kalitesinin iyiliği ve tetkikin doğru değerlendirilebilmesi için bu süre zarfında tam bir istirahat şart olup, yemek yemek, konuşmak ve ağır fiziksel aktivitelerden sakınmak gereklidir.

Yorum yapın