Şaşılık Tedavisi

Şaşılık ( Strabismus )

Şaşılık; gözlerin paralelliğinin bozulduğu ve farklı yönlere baktığı bir görsel kusurdur.

Yaş:Genellikle çocuklarda görülür, hayatın ileri dönemlerinde de meydana gelebilir.

Cinsiyet: Kadın ve erkekler arasındaki dağılımı eşittir.

Risk Faktörleri

Aynı ailede geçiş özelliği gösterebilir. Buna rağmen şaşılığı olan pek çok kişide, şaşılığı olan akraba saptanabilir. Şaşılığın tam nedeni bilinmemektedir. Her bir gözün dış kısmına yapışarak hareketlerini kontrol eden altı kas mevcuttur. Her bir gözde iki kas, gözü sağa veya sola çeker. Diğer dört kas ise belli açılarda gözü yukarı veya aşağı hareket ettirirler.

Gözlerin paralel kalıp belli bir hedefe odaklanabilmeleri için tüm kasların birlikte ve belli bir denge içinde çalışmaları gerekir. Gözlerin birlikte hareket etmesi için de her iki gözdeki kasların uyumlu çalışması gerekir. Bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Kayma daimi olabilir ya da ara ara ortaya çıkar.

Göz kaslarını beyin kontrol eder. Serebral palsi (doğum esnasında oksijensizlik,CP), Down sendromu, hidrosefali, beyin tümörleri gibi problemleri olan çocuklarda şaşılık daha sık görülür. Katarakt veya göz yaralanmaları da görmeyi bozup şaşılığa neden olabilir. Belirti ve bulgular: Bazen çocuklar güneşte bir gözlerini kapatır veya gözlerinin ikisini birden kullanmak için başlarını eğebilirler.

Tanı

Şaşılık tanısı göz muayenesi sonucu konur. Bebeklerin gözleri genellikle çapraz gibi durur. Küçük çocukların burun kökü geniş ve basık olur, ayrıca gözlerin burun kısmında bir cilt katlantısı bulunur. Bunlar sanki gözlerde çaprazlaşma varmış gibi gösterir. Çocuk büyürken bu yalancı şaşılık durumu kaybolur. Gerçek şaşılığı olan bir çocuğun durumunda düzelme olmaz. Göz hekimi, gerçek ve yalancı şaşılığı ayırt eder.

Tedavi

Şaşılık tedavisinde amaç; görmeyi korumak, gözleri paralelleştirmek, iki gözle görüşü yani derinliği sağlamaktır. Tam bir göz muayenesi sonrası göz doktoru uygun tedavi şeklini belirler. Bazı olgularda çocuğunuz için gözlük önerilebilir. Verilen gözlükle kayma tamamen veya kısmen düzelebilir. Diğer tedavi yöntemi ise göz kapama dır. Tembel gözü güçlendirmek için sıklıkla sağlıklı gözü kapamak gerekir. Bazı hastalarda ise ameliyat gerekebilir. Gözün kayma şekline göre belli kaslar üzerinde girişim yapılır.

Cerrahi bir veya her iki göz üzerinde planlanabilir. Cerrahi sonrası gözlük veya kapama gerekebilir. Bazı olgularda sonraki bir dönemde ikinci bir cerrahiye ihtiyaç olabilir. Şaşılık cerrahisi gözlerin paralelleşmesi için genellikle etkin ve güvenilir bir tedavi şeklidir, fakat gözlüklerin veya göz tembelliği tedavisinin yerini alamaz. Bir kasın etkisini azaltmak için özel bir ilaç olan botulismus toksini enjeksiyonu diğer tedavi yöntemidir. Böylece karşı kasın daha güçlü çalışması sağlanır, cerrahi kadar etkili bir tedavi şekli değildir.

Seyir

Tedavi geciktirilirse göz tembelliği kalıcı hale gelir. Kural olarak, göz tembelliği ne kadar erken tedavi edilirse sonuç o kadar iyi olur.

 

Yorum yapın