Wilms Tümörü Belirtileri Nelerdir?

  • Wilms Tümörü Nedir?
  • Kimlerde Görülür? 
  • Wilms Tümörü Belirtileri Nelerdir? 
  • Wilms Tümörü Tedavisi ve Ameliyatı?

Çocuklarda en sık görülen böbreğin kötü huylu tümörüdür.

Yaş:Bir ile 7 yaş arasında görülür. En sık 3-4 yaşında çocuklarda ortaya çıkar.

Cinsiyet:Erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha sıktır.

Risk Faktörleri

Doğuştan bazı bozukluklar bu tümörlerle birlikte görülebilir veya tümörün ortaya çıkmasında rolü olabilir. İdrar yollarında doğuştan olan anormallikler, böbrekte şekil değişiklikleri, her iki böbreğin birleşerek at nalı şeklinde karında yer alması, doğuştan gözün renkli bölümünü oluşturan irisin yokluğu (aniridi), doğuştan vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli boylarda ortaya çıkan deride kahverengi döküntüler olabilir. Bu anomalisi olan çocuklar böbrek veya daha farklı tümörlerin gelişme riskinden dolayı pediatristler (çocuk doktorları) tarafından yakın izlenmelidir.

Belirti ve Bulgular

Karında şişlik yapar. Hastaların büyük kısmında tümör normal doktor kontrollerinde veya yakınları tarafından çocuk banyoda yıkanırken, giydirilirken fark edilir. Çocuğun idrarında renk değişikliğine neden olan kanama görülebilir (hematüri). Tansiyon yüksekliği de olabilir. İdrar yollarında sık iltihaplanma (idrar yolu enfeksiyonu), kilo kaybı tümörle birlikte görülebilir. Erken tespit edilmez ise tümörün büyümesi sonucu karında şişlik artarak sıvı toplanabilir.

Tanı

Karında şişlik görülen çocuk vakit kaybedilmeden doktora götürülmelidir. Böbrek tümörü düşünülen hastalara doktor tarafından tam ve ayrıntılı muayene yapılır, tansiyonuna bakılır. Bunlara ek olarak idrar muayenesi, kan sayımı (hemogram, CBC, Tam Kan) gibi basit laboratuvar testlerle birlikte tümörün hangi böbrekten geliştiği, karın içinde ne kadar yaygın olduğu, karın içinde hangi organlarla ilişkili olduğunu anlamak için karın ultrasonografisi (USG) ve tomografi yapılarak değerlendirilir. Aynca bu tümörün böbrek dışına en sık akciğerlere atlayabileceğinden akciğer grafisi şüpheli olan hastalara göğüs tomografisi çekilmelidir.

Tanı sırasında hastalık ne kadar az yaygınsa tedaviye verdiği cevap ve yaşam sonuçları da o kadar iyidir. Çok yaygın hastalık da ise hastalığın kontrol altına alınması daha zor olup sonuçlar daha kötüdür.

Tedavi

Tümörün büyüklüğü ve vücuttaki yaygınlığına göre tedavi planı yapılır. Ameliyat, ilaç tedavisi (kemoterapi) ve hastalığın yaygınlığına göre ışın tedavisi (radyoterapi) tek veya birlikte uygulanır. Tedavide ameliyatla tümörün tam olarak parçalanmadan böbrek ile birlikte çıkartılması önemlidir. Karın içinde şüpheli bölgelerden parça örnekleri alınarak incelenmesi tedaviye yön veren yaklaşımlardır. Bu bilgiler doğrultusunda patolog çıkartılan tümörün böbrek ve böbrek dışında ki yayılımını bildirdikten sonra onkolog tarafından tedavi planı yapılır.

Kemoterapi

Wilms tümörü ilaç tedavisine duyarlıdır. Bu nedenle tümörün çok büyük olması ve ameliyat ile tam çıkartılamaması halinde çocuk onkologların, radyologların vereceği kararla kuvvetle wilms düşünülen durumlarda ilaç tedavileri ile tümör küçültülerek ameliyat ile tam çıkartılabilir boyutlara getirilmeye çalışılır. Tam çıkartılmış tümörlerde hastalığın karın içerisinde ve dışındaki yaygınlığına göre ikili, üçlü veya dörtlü ilaçlarla hasta 3 ay veya 1 yıl arasında değişen süre ile tedavi edilir.

Işın tedavisi (Radyoterapi): Tümörün karın içinde yayılım durumlarında veya hastalığın tedavi kesiminden sonra tekrarlaması halinde verilir. Tümörün akciğerlere yayılması halinde gerek görülürse akciğerlere ışın tedavisi yapılır. Hastalığın yaygın olmadığı durumda yaşam süreleri %90-95’dir. Hastalığı ilerlemiş olanlarda da %75-80 yaşam oranlan vardır. Tedavi kesildikten sonrada hastalığın tekrarlama olasılığı için veya ileride tedaviye bağlı gelişebilecek değişikliklerin tespiti açısından, hastanın doktorları tarafından uzun yıllar takip edilmesi gereklidir.

 

 

Yorum yapın