Yüzme Havuzları

Yüzme Havuzları Sağlık İlişkisi

Yüzme havuzları genellikle spor yapmak, hareket etmek, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla kullanılmaktadır. Tatlı ya da tuzlu su havuzları ile mineral sulu havuzlar, yüzme ve banyo havuzları ile tedavi amaçlı havuzlar kullanılan havuzlara örnek olarak verilebilir. Yüzme havuzları kullanımı ile sağlık arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Yüzme havuzlarında gereken önlemler alınmadığı zaman kişilerin sağlıkları bozulmaktadır. Örneğin, havuzların sağlıksız koşullarına bağlı olarak meydana gelen el ve ayak parmak aralarında veya koltuk altında oluşan iltihaplanmalar, mantar hastalıkları, ayrıca kulakta oluşan ağrılar ve yine iltihaplanmalar bu durumlardan bazılandır. Yüzme havuzlarının sularının sağlıklı olup olmadıkları bakteriyolojik, kimyasal ve fiziksel muayenelerle saptanır.

Havuzların sağlık açısından riskli hale gelmemesi için alınması gereken önlemler iki başlıkta incelenmelidir:

a)Havuzlar halkın hizmetine sunulmadan önce aşağıda belirtilenler tamamlanmış olmalıdır:

Havuzlar; sularının mantar sporları, yapraklar ve tozla kirlenmesini önlemesi için uygun yerlere yapılmış olmalıdır. Havuzdaki suyun sürekli temiz kalması ve temizlenmesi için önlemler alınmış olmalıdır. Eğer havuzdaki su temizlenip yeniden havuza veriliyorsa bu düzenek havuzdaki tüm suyu 24 saatte dört kez süzebilecek güçte olmalıdır. Ayrıca bakterilere karşı etkili klorlama da yapılmalıdır. Klorlama, su dezenfeksiyonu yöntemleri içinde en ekonomik ve en kolay olan yöntemdir. Bu nedenle de suların dezenfeksiyonu denince ilk akla gelen klorlamadır. Hatta, suların dezenfeksiyonu ile eş anlamlı olarak anlaşılır. Havuz ve eklerinin, özellikle suyu dolaştıran ve dezenfeksiyon yapan düzeneklerin sürekli bakımı yapılmalı, çalışır durumda tutulmalıdır. Sıcak su banyoları ve ısıtılan havuz sularında bakterilerin azaltılması seyrekleştirilmesi için önlemler alınmalıdır. Çok ve sık kullanıldıkları zamanlarda havuz sularından bakteriyolojik ve kimyasal inceleme için düzenli olarak örnek alınmalıdır. Her gün havuzun kullanılmaya başlamasından hemen önce ve kullanılırken günlük bakımlar tamamlanmalıdır.

  1. b) Havuzları kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken temel konular
  • Yüzme havuzuna girmeden önce ve havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalıdır.
  • Banyo alanlarında mikroorganizmaların üremesini önlemek için bulaşıcı hastalığı olanların, vücudunun görünen yüzeylerinde deri iltihabı bulunanların suya girmemesi önerilmektedir. Bu sayede hastalıkların diğer kişilere bulaşması engellenebilir.
  • Havuza girildikten sonra kulaklar, koltuk altları gibi yerlerin kurulanmasına dikkat edilmelidir.
  • Kirlilikten dolayı kapatılmış zamanlarda veya havuz dinlenme halindeyken havuza girilmemelidir.
  • Havuza girilirken kulağa veya benzeri yerlere takılan küpe, hızma gibi madeni eşyalar çıkartılmalıdır. Aksi halde bu tür yerlerde iltihaplanmalar oluşabilir.
  • Sedef hastalığı yüzme havuzuna girmek için engel değildir.
  • Yüzme havuzlarını kullanırken hizmetten yararlananlar, tesis(ler) ile ilgili olan görevliler başta olmak üzere tüm sorumlular yukarıda belirtilen kurallara dikkat etmelidirler. Ancak bu durumda, yüzme havuzlarının “sağlıklı” kullanımından söz edilebilir.

 

Yorum yapın