Zor Doğum Nedenleri?

Zor Doğum (Distozi) Nedir?

Doğum ağrılarının başlangıcından itibaren doğumun 3. döne­minde de duraklama olabilir, doğum uzar veya vajinal yoldan imkânsız hale gelebilir. Bu durumlarda zor doğum, doğum eylemi­nin duraklaması – ilerlememesi, doğumun hale gelmesinden söz edilir.

Ne­denleri

Rahim (uterus) temelli nedenler, doğum kanalına ait nedenler ve bebeğe ait nedenler olmak üzere 3  grupta toplanır.

Uterusa ait nedenler

Doğum ağrılarının başlamaması, doğum ağrısı nın doğum sırasında azalması veya düzensiz olması, hastanın 5 veya 7’den fazla doğum yapmış olması, ikiz üçüz gebelik, myomlar veya bebeğin suyu­nun fazla olması (hidramnios), doğumda fazla ya da aşırı ilaç kullanılmasıdır.

Doğum kanalına ait nedenler

Darlık, anne­nin küçük yapılı olması (kısa boy ve aşırı zayıflık), doğum kanalında ur (myom) ol­ması, doğum kanalının çıkışında bulunan en son bel omuru kemiği (kuyruk sokumu kemiği, koksiks)’nİn çengel gibi çıkıntılı ol­ması, raşitizm veya çocuklukta kemik zayıf­lığı hastalığı geçirmiş olmak, kazalar nede­niyle doğum kanal kemiklerinde kırık ve doğuştan kalça çıkıklığı sayılabilir.

Bebeğe ait nedenler

Çoğul gebelik, baş gelişin­den başka şekillerde makat geliş, yan geliş, baş artı el gelişi gibi uygunsuz gelişler, be­beğin doğum kanalına uyum sağlayamadığı durumlar, iri bebek (tahmini bebek ağırlı­ğının 4000-4500 gramdan fazla olması), şe­kil bozukluğu (başı büyük – hidosefali vb.) gibi nedenlerdir.

Tedavi

Doğum ağrılarının başlamadığı ve­ya zayıf başlayıp düzensizleştiği durumlar­da suni sancı ilaçları (oksitosin, prostoglandin) ile doğum sonuçlandırılır. Doğum ka­nalına ait nedenler var ise sezeryan doğum yaptırılır. Bazı hallerde doğum kanalının çıkışına yakın baş veya makat gelişlerde do­ğum özel manevralar veya forseps ve va­kum ile sonuçlandırılabilir.

Yorum yapın