Amniyotik Sıvı (Amnion Sıvısı) Hastalıkları

Amniyotik Sıvı (Amnion Sıvısı) Hastalıkları

Amniyotik sıvı; gebeliğin ilk haftalarında gebelik kesesi içinde oluşmaya başlayan, gebelik sonunda ortalama 600-800 ml hacminde bebeği çevreleyen, koruyan, anne ve bebek arasındaki direkt olmayan madde alışverişini sağlayan ortamdır. Plasentanın (bebek eşi) iç zarı (amniyotik zar) bu sıvıyı salgılar, sıvının kaynağı maternal kan plazması ve bebek kan plazması ve fetüsün idrarıdır. Sıvının yeterli oluşu bebeğin iyi durumda oldu- ğuna işarettir. Sıvının artışı (polihidramnios) annenin diabeti, anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı (Rh-Rh uyuşmazlığı), çoğul gebelik, bebeğin aşırı ödemli hali (hidrops), bebeğin doğuştan anormallikleri gibi durumlarda görülür.

Amniyotik sıvının azalması (oligohidramnios) plasentanın çeşitli hastalıkları ve anne tarafındaki dolaşım yetmezliğinde, su kesesinin erken açılmasında, bebeğin böbreklerinin yokluğu, gelişmediği veya idrar yollarının aşağı kısımlarının tıkanıklıklarında, erkek bebeğin idrar yolunun (üretra) kalın bir zar veya kapak ile tıkandığı durumlarda ve doğum zamanı- nın gecikmesi (postterm) oluşur. Amniyotiksıvı azalması veya yokluğunda bebeğin akciğeri gelişmez.

Vücut ve yüz şekil bozuklukları olur, göbek kordonu sıkışır, bebek barsak içeriğini amniyotik sıvı içerisine kaçırır (mekonyum bulaşması). Amniyon sıvısına geçen mekonyum bebeğin hava yollarına ve akciğerine alınabilir ve bebeklerde çok ağır oksijensizlik ve akciğer yırtılmasına kadar giden problemlere ve bebeğin kaybedilmesine neden olabilir. Amnion sıvısının azaltması durumunda bebeğin zaman geçirmeden doğurtulması gerekir. Doğum olurken bebeğin ağzının ve burnunun ince sondalarla temizlenmesi, bebeğin ince hava yollarının mekonyumdan arındırılması, bebeğin hava yoluna tüp takılması, küvözde bakım bebeği kurtaracaktır.

 

 

Yorum yapın