Bademcik Apsesi Tedavisi

Bademcik Apsesi

Bademcik iltihabı sırasında veya sonrasında gelişebilen, iltihabın bademcik dokusundan dışarı taşarak, öncelikle çevre dokuya yayılarak iltihap oluşturması ve daha sonra ise birkaç gün içinde apseleşmesidir. Yani bademcik kapsülü ile bunu çevreleyen kaslar arasında gelişen apsedir.

 

Belirti ve Bulgular

Bademcik iltihaplanması başlangıcından birkaç gün sonra, hızla gelişen yutma zorluğu, kulağa vuran şiddetli ağrı, ağzı açmada ileri derecede kısıtlılık (trismus) tipik yakınmalardır.

Ayrıca seste kalınlaşma ve kabalaşma, şiddetli ağrıdan dolayı ağızdan besin alamama, başın apse olan tarafa doğru eğilmesi, baş hareketleri ile ağrının artması, yutkunamama sonucu ağızdan devamlı salya akması, ağız kokusu, boyunda ağrılı lenf bezi şişmesi, 39-40 dereceye varan ateş, genel durumun hızla kötüleşmesi, giderek artan solunum yolu tıkanıklığı yakınmaları da olabilir. Bademcik iltihaplanması olan bir hastada bu şikayetlerden birinin veya birkaçının başlaması peritonsiller apseye işaret edebileceğinden, hasta antibiyotik tedavisi almakta olsa bile hemen bir KBB hekimine başvurmalıdır.

Sıklıkla tek taraflıdır, ender olarak iki taraflı olabilir. Boğaz muayenesinde; eğer trismusa rağmen ağız açılabilirse, bademcikte, bademciği çevreleyen üst dış taraflardaki dokularda ve buna komşu dokularda (küçük dil ve buna ve bademciğe komşu dokularda) kızarıklık, şişlik ve orta hatta doğru itilme, ve bu bölgelerde aşırı hassasiyet tipiktir. Boyunda dokunmakla ağrıyan hassas lenf bezleri ele gelebilir.

 

Tanı

KBB hekimi tarafından hastanın şikayetleri ve muayene bulgularına dayanılarak konur.

Tedavi

Tedavide tüm apselerde olduğu gibi bunda da apse boşaltılır ve damardan antibiyotik tedavisi uygulanır. Bir KBB muayene koltuğunda yapılabilen apse boşaltılması işlemi hastanın yaşına göre ameliyathane şartlarında genel anestezi altında hasta uyutularak da yapılabilir.

Apse boşaltıldıktan sonra hasta hastaneye yatırılarak yüksek doz damardan antibiyotik, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, bol sıvı ve su içeren diyet, tedavisi verilir.

Ayrıca peritonsiller apse geçiren kişilerde bademcik alınması ameliyatı da (tonsillektomi) yapılmalıdır.

Bu hemen yapılabileceği gibi hastanın genel durumu düzeldikten 6 hafta sonrasında da yapılabilmektedir. Çünkü bu olgularda bademcik alınması ameliyatı yapılmazsa peritonsiller apse tekrarlama olasılığı yüksektir.

Peritonsiller apseden korunmak için kişide boğaz ağrısı yeni başladığında vakit kaybedilmeden bir KBB hekimine başvurup biran önce hekimin önerdiği antibiyotik tedavisine başlanmalı, istirahat ve bol sıvı alımına dikkat edilmelidir.

Ancak tüm bu önlemlere ve antibiyotik tedavisine rağmen peritonsiller apse gelişebileceği unutulmamalı ve konunun başında belirtilen şikayetler olduğunda hemen hekime başvurulmalıdır.

 

Yorum yapın