Geniz Eti Ameliyatı

Geniz Eti Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Geniz eti (adenoid), lenfoid doku denilen ve vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan bir organdır. Nazofarenks adı verilen ve yutağın üst kısmında yani burun boşluğunun arka tarafında bulunurlar.

Geniz eti Lenfoid dokunun bir parçasıdır ve lenfositler (vücut bağışıklık sisteminde rol alan hücre tiplerinden biri) içerirler. Bu lenfositler, vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan antikorları üretirler. Ancak adenoidlerin bağışıklık sistemindeki rolleri önemli oranda değildir ve çoğu zaman fonksiyonel değildirler. Bademcik ve geniz eti alınan kişilerde bağışıklıkla ilgili hiç bir olumsuz durumun olmaması da bunu göstermektedir.

Adenoid hem enfeksiyonlara hem de büyüklüğüne bağlı olarak diğer bazı sorunlara yol açabilir. Sık geçirilen enfeksiyonlar, hem hastanın günlük yasanımı etkiler, hem de sık sık ilaç kullanımına neden olur. Enfeksiyonları dışında adenoidin büyüklüğü de önemli sorunlara yol açar. Adenoid dokusunun büyük olması öncelikle burun tıkanıklığına yol açar. Bu, hastalarda ağzı açık uyumaya ve horlamaya neden olur. Burun, solunan havanın ısısını ve nemini ayarlar ve bazı zararlı parçacıkları tutar. Bu nedenle ağız solunumu yapan hastalarda bazı solunum yolu problemleri oluşur.

Geniz eti ayrıca şu problemleri oluşturur:

1. Orta kulakta havalanma bozukluğu ve buna bağlı kulak zarında çökme, işitme kaybı ve iletişim bozukluğu. İşitme kaybı bazen anne ve babanın fark edemeyeceği seviyede olur ancak sıklıkla hastayı doktora götüren ilk nedendir.

2. Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu

3. Geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı (farenjit), öksürük ve alt solunum yolu problemleri

4. Baş ağrısı

5. Sinüzit

6. Oluşan yüz ifadesi (ağzı açık kalarak bakmak) nedeniyle “geri zekalı” görüntüsü oluşur.

Tedavi

Geniz etinin akut iltihaplarında tedavi genellikle ilaçlardır. En sık kullanılan ilaçlar; antibiyotikler, ağrı kesiciler ve eğer alerjik faktörler de düşünülüyorsa antihistaminikler kullanılır. Ciddi problemlere ve sık enfeksiyona yol açmayan geniz eti iltihabı ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen, bazen adenoidlerin cerrahi olarak alınması gerekir.

Adenoidin alınmasına karar vermek bazen kolaydır; bazen de hastayı belli bir süre takip etmek gerekir.

Geniz Eti Ameliyatına karar verilmesine neden olan durumlar şunlardır:

1. Sık enfeksiyon geçirilmesi: Genelde kabul edilen durum, birbirini takip eden yıllarda, senede 3 veya daha fazla enfeksiyon geçirilmesidir,

2. Adenoid dokusunun nefes almayı bozacak kadar büyümesi,

3. Orta kulak iltihabı (otitis media) ve işitme kaybına neden olması,

4. Sık sık sinüzit ve alt solunum yolu problemlerine neden olması.

Ameliyat için kesin bir yaş yoktur. Hastaya verdiği zarara göre karar verilir. Adenoid ameliyatı 1 yaşında dahi yapılabilir. Çocuk büyüsün diye beklemek hastaya zararlı olabilmekte ve tedavi başarısını düşürmektedir.

Adenoid dokusunun alınması genel anestezi gerektirir. Ameliyat büyümüş dokunun çıkarılması şeklindedir. Ameliyat süresi genellikle kısadır ve 30 ile 60 dakika arasında değişir. Ameliyat sonrası hastanede yatırılarak takip genellikle gerekmez. Bazen kısa süreli yatışlar gerekebilir.

Her ameliyat gibi geniz eti ameliyatlarının da risk ve istenmeyen etkileri olabilmektedir. Bunların bir kısmı anesteziye bağlıdır. Bunun dışında en sık görülen istenmeyen etki kanamadır. Bazen ciddi boyutlara ulaşabilmesine rağmen, dikkatli ve titiz bir çalışma ve hastanın uygun takibi ile bu problem nadir görülmektedir. Özellikle erişkinlerde olmak üzere ağrı en çok rahatsız eden durumdur.

Ameliyattan sonra beslenme ile ilgili kurallara uyulmalıdır. Özellikle ilk 12 günde kanama olasılığı daha çok olduğu için soğuk ve sıvı gıdalar seçilmelidir. Bu nedenle soğuk süt, çorba, meyve suyu, muhallebi, dondurma gibi besinler idealdir. Ameliyatın ilk gününde koyu renkli kan kusulması normaldir ve ameliyat sırasında yutulan kanla ilgilidir.

Ancak sürekli kırmızı renkli yeni kan gelmesi hemen doktorunuza başvurmayı gerektirir. Üçüncü günden itibaren yavaş yavaş normal gıdaya geçilir. Hastanın ağrı nedeniyle bir şey yemek istememesi ağrının devamına neden olur. Mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır. Ameliyattan sonra hafif ateş olması beklenen bir durumdur. Yeterli sıvı alınması ve ateş düşürücü ilaçlarla genellikle normale döner.

 

Yorum yapın