Göz Yaralanmaları

Göz Yaralanmalarında Tanı ve Tedavi

Gözde acil müdahale gerektiren hastalıkların çoğunluğunu “göz yaralanmaları” oluşturur. Özellikle delici ve kesici göz yaralanmalarında tetanoz profilaksisi mutlaka akılda tutulmalıdır. Yapılan acil müdahale sonrasındaki takiplerde katarakt, glokom, retina dekolmanı (ayrılması), kornea opaklaşması gibi istenmeyen etkiler ortaya çıkarsa bunlara yönelik tedaviler planlanır. Göz yaralanmaları yaralanmanın olduğu anatomik bölgelere göre sınıflandırılabilir:

GÖZ YARALANMALARI
GÖZ YARALANMALARI

1. Orbita Kemik Duvar Kırıkları:

Orbita kemik duvarındaki kırıklar sıklıkla trafik kazaları, yumruklaşmalar, temas sporları, tenis ve düşmelerden kaynaklanır. Orbita çevresinde sinüsler bulunduğu için kırık olduğunda göze ait dokular bu sinüslere fıtıklaşabilir ya da sinüslerdeki hava orbitaya geçebilir. Bu kırıklarda göz çevresinde ağrı, gözün hareketleriyle ağrı, çift görme ve kemiklerde sızlama gibi şikayetler meydana gelir. Göz hareketleri kısıtlanabilir ve göz içeri çökmüş gibi görünebilir. Ayrıca göz çevresindeki sinirler hasara uğramışsa ilgili bölümde uyuşukluk oluşabilir.

2. Göz Kapağı Yaralanmaları:

Göz kapakları gerek kesici aletlerle gerekse kesici olmayan darbelerle yırtılabilir. Bu yırtıklar göz kapağındaki zengin damar yatağı nedeniyle 24 saate kadar tamir edilebilirler. Göz kapaklarının burun tarafında kalan kısmında pınarcıklar ve göz yaşı kanalları yer alır. Bu bölgede etkilenme olduğu takdirde kapak onarımına ek olarak bu yapıların da mikro cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi gerekir. Yumruk gibi kunt darbeler bazen yırtık oluşturmayabilir, ancak cilt altına kanama (mor göz), kapaklarda şişlik ve gerginlik meydana gelir. Göz kapaklarım etkileyen ciddi yaralanmalarda göz küresinin de etkilenmiş olma riski yüksektir, bu göz önünde bulundurularak göz küresi de dikkatle incelenmelidir. Göz kapaklarının şişlik nedeniyle gözün değerlendirilmesini engellediği durumlarda başka tetkikler (mesela direkt grafi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MRG gibi) yapılarak göz küresinin durumu değerlendirilir.

3.Gözyaşı Kanallarının Yaralanması:

Göz yaşı kanalları göz kapaklarının buruna yakın kısımlarında bulunan pınarcıklardan başlayan oldukça ince oluşumlardır. Yaralanma sonucu bir yırtık oluşur ve acil müdahale ile onarım yapılmazsa gözde devamlı sulanma şikayeti ortaya çıkabilir.

4. Konjonktiva Yaralanmaları:

Tırnak, kalem, tarak, cam gibi maddeler konjonktiva yırtığı
oluşturabilir. Alçı, çimento, kül suyu gibi alkaliler, asitler, çözücüler, deterjanlar ve çeşitli kimyasal sıvılar yanık oluşturabilir. Böcek çarpmaları kurtlanma meydana getirebilir. Künt darbeler kanama meydana getirebilir. Sonuçta hasta yabancı cisim hissinden, göz yaşarmasından, gözde huzursuzluk, ağrı ve kırmızılıktan yakınır. Konjonktivada meydana gelen çizikler ve yırtıklar küçük ise kendiliğinden iyileşebilir. Ancak yırtık büyükse ve göz küresine uzanıyorsa mutlaka cerrahi müdahale gerekir.

Ayrıca yabancı cisimlerin çıkarılması gerekir. Özellikle üst göz kapağı altına kaçan yabancı cisimler gözün saydam tabakasını çizerek çok fazla şikayet meydana getirirler. Kimyasal maddelerin kaçması durumunda hasta veya yakınlarının gözü bol çeşme suyu ile yıkadıktan sonra doktora gitmesinde fayda vardır. Bir an önce uzaklaştırılmayan bu madde asit veya baz ise gözde ciddi hasar meydana getirebilir.

5. Kornea Yaralanmaları:

Kornea yaralanmaları en fazla kaynakçılarda ve demircilerde meydana gelir. Koruyucu gözlük veya kalkan kullanılmaması nedeniyle fırlayan küçük parçacıklar korneaya yapışır. Çok hızlı ve sert olanlar korneayı delip göz içine girebilir. Kaynağa çıplak gözle bakılması göz yüzeyinde yanık oluşturur. Ayrıca parmak, kalem, çubuk, yaprak ve kağıt gibi maddeler korneayı çizerek iyileşmesi uzun süren problemler meydana getirebilir.

Kornea yaralanmalarında yabancı cisim hissi, sulanma, ışığa bakamama, gözde kızarıklık ve bulanık görme gibi şikayetler olur. Kornea yüzeyindeki yabancı cisimlerin korneaya fazla zarar vermeden çıkarılması gerekir. Yırtık varsa mikroskop altında dikilmesi gerekir. Yüzey bozukluğu varsa ilaçlarla, gözün kapanması ile veya kontakt lenslerle tedavi yapılır. Asitler, alkaliler ve diğer kimyasal maddelerle oluşan kimyasal yanıklarda yoğun yıkamayı takiben uzun süreli ilaç kullanımı gerekebilir. Takipler esnasında katarakt, glokom ve kornea kesafeti gibi durumlar meydana gelirse cerrahi tedavi planlanır.

6. Sklera Yaralanmaları:

Skleranın özellikle delikli veya yırtıklı yaralanmaları çok önemlidir. İş kazaları, trafik kazaları yanı sıra hayvan boynuzlarına ait sklera yaralanmaları da sık görülür. Bazı sklera yırtılmaları üzerindeki ödem ve kanamadan dolayı gözden kaçabilir. Skleranın derhal dikilmesi gerekir. Şüphe olan durumlarda cerrahi ortamında yırtık aranarak onarım yapılır. Kornea ve sklera yırtılma ve delinmelerinin olduğu yaralanmalarda mutlaka göz içi yabancı cisimden de şüphelenilir. Bu durumda direkt grafı, ultrasonografı ve bilgisayarlı tomografi gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılarak göz küresi içerisindeki şüpheli yabancı cisim varlığı araştırılır.

7. Görme Siniri (Optik Sinir) Yaralanması:

Trafik kazaları, yumruklaşma, düşme veya temas sporları esnasında alınan kunt darbeler sonucunda görme sinirinde ezilme veya sıkışma meydana gelebilir. Sinirde kan toplanması, beslenme bozukluğu ve kemik parçaları tarafından kesilme söz konusu olabilir ve ani görme kaybı oluşur. Bu durumlarda teknik donanımı iyi olan bir klinikte çok acil müdahale gerekir.

8.Ön Kamerada Kanama (Hifema):

Yumruk veya tenis topu gibi kunt darbeler sonucu meydana gelebileceği gibi bazı göz hastalıklarının seyri esnasında ve bazı göz ameliyatlarından sonra da meydana gelebilir. Gözün renkli tabakası kırmızı görünür. Bazen kan ön kamarada seviye yapabilir. Hasta görme bozukluğundan, ışıkta rahatsızlıktan, sulanma ve kızarıklıktan yakınır. Göz tansiyonu yüksekliği eşlik ediyorsa gözde yoğun ağrı olur. Tıbbi tedavi ve gerekli önlemlerle geçmeyen, gözde kalıcı hasar meydana getirme riski olan kanamaların cerrahi ile temizlenmesi gerekir.

 

 

“Göz Yaralanmaları” üzerine 3 yorum

  1. Bir tırafik kazası sonucunda sag göz sinirim kupmuş yaklaşık iki yıl oldu gözüm görmüyar bundan sonra yapacak bişey varmıdır

  2. Merhaba bugün yanlışlıkla arkadasimin gözüne parmağımı soktum ve gözünde parmak izim olduğunu söyledi. 2 ay damla kullanicakmiş peki iyilesir mi?

  3. Meraba oglumu oynatirken parmaği sağ gözume değdi doktora gittim on tabaka yirtilmis dei lens taktı damla verdi birkaç gun sonra lensi cikardık su anda gözüm ayni haline geri döndü kizardı şisti sulanıyor ve çapaklanıyor bayram dolayisiyla hastane kapalı ne oluyor gözume cok korkuyorum lütfen bilgilendirirmisiniz

Yorum yapın