Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti Nedir?

Erkekte meme dokusunun bü­yümesidir. İnsan hayatında patolojik olma­dan üç dönemde jinekomasti ile karşılaşı­lır.

Birinci dönem yeni doğan dönemidir ve anneden geçen hormonların (östrojen, estrojen) etkisi ile oluşur. Herhangi bir tedavi gerektirmez ve birkaç hafta içerisinde ken­diliğinden düzelir. İkinci dönem pubertal (ergenlik) dönemdir, üçüncü dönem ise yaşlılarda görü­len jinekomastidir.

Jinekomasti; erkeklerde memeyle il­gili bozuklukların %60’ını oluşturur. Hastaların %40’ı 14-15 yaşlarında ortaya çıkar. Yine Hastaların %75’inde herhangi bir ne­den bulunamaz.

Ergenlik çağında görülen jinekomasti genellikle asimetriktir ve 20 yaşından önce geriler. Nadiren de altta ya­tan bir hastalığa, kullanılan bir ilaca bağlı olarak ortaya çıkar (patolojik jinekomasti).

Patolojik jinekomasti; testosteron (testesteron) eksikliği­ne veya artmış östrojen yapımına bağlıdır.

Jinekomastiyle birlikte görülen hastalıklar;

  • Doğuştan Testislerin Olmaması,
  • Klinefelter Sendromu,
  • Testiküler Feminizasyon,
  • Hermafroditizm,
  • Böbrek Üstü Bezinin Tümörle­ri,
  • Karaciğer Bozuklukları,
  • Beslenme Bo­zuklukları.

Jinekomastiye neden olan bazı ilaçlar vardır. Bunlar östrojen içeren ilaçlar ve kozmetikler, dijitaller, klomifen, ketokanazol, metranidazol, simetidin, izoniazid, metildopa, kaptopril, trisiklik antidepresanlar, diazepam ve eroindir.

Ergenlerde Jinekomasti (Pubertal jine­komasti): Erkek ergenlerde memenin pu­bertal dönem içinde büyümesine pubertal jinekomasti denir.

Yaş

Erkek ergenlerde 14 yaşta, boyca uza­ma hızının doruğunda en yüksek sıklıkta %65 oranında tespit edilir. 10-16 yaş arasın­da %40’a varan oranlarda jinekomasti görü­nür. Bu bozukluğun sebebi, ergen döneme özgü hormon mekanizması ve meme doku­sunun duyarlılığı ile açıklanabilir.

Klinik Bulguları

Meme büyümesi şikayeti olan erkek hastaların esas problemleri ağrı, hassasiyet, görüntüsel değişikliklerin olma­sı, meme kanseri şüphesidir. Hastalar bu şi­kayetler ile hastaneye başvururlar. Hastaların yaklaşık üçte biri tek taraflıdır.

Tanı

Jinekomastinin tanısını koymak için mutlaka el ile meme dokusu içinde ip gibi bir his veren diski hissetmek lazımdır. Deri ve deri altı dokusuna yapışık değildir. Şiş­manların meme dokusunda bulunan yağ dokusundaki artıştan, diski ayırt etmek ge­rekmektedir. Memelerdeki büyüme sadece yağ dokusunun fazlalığından kaynaklanı­yorsa lipomasti veya psödojinekomasti de­nir.

Tedavi

Jinekomasti tanısı konduktan son­ra, hastanın puberteye (ergenliğe) girip girmediği kontrol edilir. Pubertal dönemde ise diskin bo­yutu hem diklemesine hem de enlemesine ölçülür. Ölçümlerden biri 4 cm nin yukarı­sında ise veya 3 cm olup da 4 aydan fazla aynı boyutta kalıyorsa hastanın tedavi ol­ması gerekmektedir. Diskin boyutu 6 cm den fazla ise cerrahi tedaviye gereksinimi vardır. Diskin boyutu, kendiliğinden küçülmeyen hastalarda erişkin hayatta da kalıcı ji­nekomasti oluşur. Tedaviye karar verirken jinekomastili geçirilen dönem önemlidir. Jinekomastili geçen ilk yıl florid dönemdir ve bu dönemde tedaviye yanıt alınır. Jine­komasti, psikolojik durumunu etkileyecek kadar hasta için önemliyse ameliyat öneri­lir. Eğer jinekomasti nedeni bir ilaçsa ilacın kesilmesi %60 oranında iyileşme sağlayabi­lir. Ameliyatta meme dokusu çıkartılır.

Seyir

Kızlardaki göğüs gelişimi gibi (meme yumrusu) ortaya çıkan erkek memesindeki büyüklük %90’nında tedavi edilmeden 3 yılda, tedavi ile 6 ayda kaybolur. Meme bo­yutu 5 emden büyük olup tedavi edilmeyenlerde kalıcı meme büyüklükleri oluşabi­lir.