Katarakt Hastalığı Sebepleri

Katarakt Nedir?

Gözümüzün renkli iris tabakasının hemen arkasında yerleşmiş ve normalde şeffaf bir mercek olan lensimizin herhangi bir nedenle saydamlığını kaybetmesine katarakt denir.

Katarakt Hangi Yaşlarda Görülür?

Katarakt genelde ileri yaşların hastalığıdır. Erken tanısı çok önemli olan doğuştan kataraktlar çocuklarda görülürken ; travma, tümör, şeker hastalığı (Diyabet) gibi nedenlere bağlı ikincil kataraktlar her yaş grubunda görülebilir.

Cinsiyet: Her iki cinsiyette de eşittir.

Risk Faktörleri:

Yaşlılık (en çok görülen neden), zararlı güneş ışınları, kortizon gibi bazı ilaçlar, göz travmaları, daha önce geçirilen göz hastalıkları (üveit, glokom) veya göz ameliyatları, ışın tedavisi. Şeker Hastalığı kataraktın en sık nedenleridir. Bunların yanı sıra yenidoğan döneminde doğuştan veya metabolik hastalıklara ikincil olarak katarakt görülebilir.

Belirti ve Bulgular:

Görmede yavaş yavaş azalma, ışığa hassasiyet, kamaşma, çift görme, okuma zorluğu, sonradan ortaya çıkan miyopi, renklerin soluklaşması ve sararması sonradan gelişen kataraktın en sık görülen bulgularındandır. Çocuklarda göz bebeği arasında görülen beyazlık katarakt açısından şüphe uyandırmalıdır ve mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.

Tanı:

Göz doktorunun yapacağı detaylı bir muayene ile kataraktın varlığı, neden olduğu görme azlığının derecesi ve ameliyat zamanlaması ortaya konabilir. Katarakt haricinde, görmenizi etkileyen glokom (göz tansiyonu) veya retina hastalığı varsa, katarakt ameliyatı ile elde edilebilecek görme kazancı daha kısıtlı olabilmektedir.

Tedavi:

Katarakt başladıktan sonra onu geri döndürecek ya da durduracak bir ilaç ya da diyet yoktur. Kataraktın tedavisi bugün için ancak ameliyatla mümkün olmaktadır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatı lokal anestezi ve fako yöntemi (Lazer) ile hastanede yatmadan yapılabilmektedir. Ameliyatla kesifleşmiş mercek ultrasonik dalgalar ile alınmakta ve yerine numarası hesaplanmış yapay göz içi lensi (intraoküler lens) konmaktadır.

Günlük yaşantınızı olumsuz etkilemeye başlayan görme azalması, kamaşma ya da iki göz arasındaki görme farkı varsa ameliyat zamanı gelmiş demektir. Araba kullananlarda veya aktif olarak çalışanlarda ameliyat daha erken yapılabilir

Seyir:

Ameliyatın ertesi günü görmede belirgin bir düzelme olduğu fark edilir; ancak bazı nedenlerden dolayı görme netliği son halini almış değildir. Uzak görme ve okuma için doktorunuz numarası düşük bir gözlük önerecektir. Ameliyat sonrası görme yeteneğinin en son halini alması için sabırlı olmalısınız.

Yorum yapın