Kızamıkçık Nedir?

Kızamıkçık, Kızamıkçık Hastalığı (Rubella) Nedir?

Bir togavirusun neden olduğu, son derece hafif bir hastalık olmasına karşın, gebelik dönemini enfeksiyonları bebekte (doğuştan rubella) ciddi sakatlıklara neden olabilmektedir.

Belirti ve Bulgular:

Anne karnında geçirilen hastalık dışındaki hastalarda 14-21 günlük kuluçka döneminden sonra yüz ve boyunda başlayan, 1-3 günde vücuda yayılıp kaybolan pembe-kırmızı, deriden kabarık olmayan döküntü ile karakterizedir. Kulakların ve kafatasının arkasında lenfadenopati (lenf bezelerinde büyüme) sıklıkla bulunur.

Erişkinlerde eklem ağrıları ve artrit (eklem iltihabı) görülebilir.

Anne gebelik sırasında rubella geçirirse, bebekte anne karnında büyüme geriliği, kalp anormallikleri, göz bozuklukları [katarakt, mikroftalmi (göz küçüklüğü), retinopati], işitme kaybı ve baş çevresinde küçüklük (mikrosefali) gibi ağır doğuştan bozukluklar ortaya çıkabilir.

Doğum sırasında ayrıca karaciğer dalak büyüklüğü, pıhtılaşma hücrelerinde (kan pulcukları) eksiklik (trombositopeni), sarılık; geç dönemde ise gelişme ve zeka geriliği dikkati çekebilir.

Hamileliğin erken dönemlerinde olan enfeksiyon genellikle körlük, geç dönemlerinde ise sağırlıkla sonuçlanır. Ancak hangi dönemde olursa olsun tüm organlar tutabilir.

İlk 12 hafta (ilk trimestır)en tehlikeli dönemdir, takip eden 4 hafta içinde fatal enfeksiyon riski azalır. 16-20. haftalar arasında sadece sağırlık bildirilmiştir.

Bulaşma, Kızamıkçık nasıl bulaşır ?

Bulaşma hava (solunum) yoluyla olur. En sık ilkbahar aylarında görülür.

Tanı:

Hastaların büyük çoğunluğunda klinik tanı yeterlidir. Şüpheli hastalarda, özellikle gebelerle temas varsa, kan testleri yapılabilir. Ayrıca periferik kan yaymasında Türk hücreleri olarak adlandırılan virositler görülebilir.

Ayırıcı tanı:

Kontakt (temasa bağlı) dermatit, ilaç döküntüleri, kızamık, eritema multiforme, kızıl, riketsiya ve enterovirus hastalıklarına bağlı döküntüler.

Kızamıkçık’tan Korunma:

Kazanılmış rubella hastaları döküntünün 5. gününde bulaştırıcı iseler de, hastaların ayırılmaları gerekmez. Yalnız gebe kadınlardan uzak tutulmalıdırlar. Anne karnında rubella geçiren hastalar ise virusu yıllarca etrafa bulaştırabilirler. Bu nedenle bu hastaların bakıldığı merkezlerde doğurganlık çağındaki kadınların rubella serolojisi bakılmalı, negatifse aşılanmalıdır.

Aktif bağışıklık:

Canlı rubella virüs aşısı kızamıkkızamıkçıkkabakulak üçlü aşısı (KKK) olarak, 12. ayda ve 4-6 yaşta veya ilköğretim 1. sınıfta 2 doz olarak, deri altına uygulanır. Yüzde 97-100 koruyucudur.

 

Yorum yapın