Kolera

Kansız İshal (Kolera)

Kolera Hastalığının etken bakterisi ve bulaşma yolları:

Vibrio türleri tüm su kaynaklarında serbest olarak yaşayan bakterilerdir. Tanımlanmış olan 35 türünden 12 tanesi insanda hastalık yapar. Bunlann en önemlisi Vibrio cholerae‘dır. Vibrio cholerae O1’in neden olduğu kolera hayatı tehdit edecek kadar ağır sıvı kaybı ile seyreden ishal tablosudur. Dünyanın farklı bölgelerinde gelişmekte olan ülkelerde halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Avrupa ülkelerinde ise genelde göçmenlerde saptanmaktadır. Hindistan, Pakistan, Güney Amerika ülkeleri hastalığın sık olarak rastlandığı bölgelerdir.

Belirti ve Bulgular:

V. cholerae salgıladığı toksin aracılığıyla ishale neden olur. Bağırsakta klor salgısı artarken sodyum geri emilimi azalır. Bağırsak duvarında belirgin hasar olmaksızın ağır ishal tablosu ortaya çıkar. Günlük sıvı kaybının 10-20 lt’ye kadar çıkabildiği bildirilmiştir. İnfeksiyon fekal oral yolla, kontamine(mikroplu) su veya gıdaların tüketilmesi yolu ile alınır. Bakteri alındıktan sonra hastalığın ortaya çıkması için gereken süre 6-48 saattir.

V. cholerae mide asidine karşı duyarlı bir bakteridir. Mide asidinde azalma olan veya antiasit kullanan hastalar enfeksiyona daha duyarlı durumdadırlar.

Tanı:

Dışkının direk mikroskopik incelemesinde virgül şeklinde, çok hızlı hareket eden basiller görülür. Kesin tanı için dışkı kültürü yapılır. Kültürde üreyen bakteri toksin üretimi açısından test edilir. Zira toksin üretmeyen tipler salgınlara neden olmazlar.

Tedavi:

Önemli olan kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Bakterinin coğrafi bölgelere göre farklılık gösteren antibiyotik duyarlılığı göz önünde bulundurularak tedavi verilir.

 

Korunma: Gıda tüketiminde temizlik kurallarına uyulmalıdır. Hastalığın sık görüldüğü bölgelerde yenidoğmuş bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Hastalar ishal tablosunun normale dönmesinden sonra 7 gün daha bakteriyi dışkı ile atarlar. Bu nedenle gıda sektöründe ve hasta bakımı ile ilgili görevlerde bulunanlar 24 saat aralıklı iki dışkı kültürü negatif rapor edilene kadar aktif göreve dönmemelidir. Salgından etkilenen küçük bir grup ise etkilenmeyen kişilere ve hasta bakımı ile ilgilenenlere koruyucu antibiyotik verilebilir. Koleraya karşı geliştirilen aşı 1988 yılına kadar hastalığın sık görüldüğü bölgelere yolculuk edenlere zorunlu idi. Dünya Sağlık Örgütü düşük etkinliği nedeniyle kolera aşısının yaygın kullanımını önermemektedir.

 

Yorum yapın