Kulak Zarı Delinmesi

Kulak zarı dış kulak yolu girişinden 2,5-3 cm içeride yer alan, dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran ve dış ortamdan gelen sesi orta kulak kemikçiklerine yükselterek ileten bir yapıdır.

Kulak Zarı Delinmesi Nedenleri

Başta enfeksiyon olmak üzere, travmaya, ani basınç değişikliklerine ve tıbbi müdahalelere bağlı olarak delinebilir.

Orta kulak enfeksiyonlarında beslenme bozukluğu ve orta kulaktaki iltihabın basıncıyla kulak zarı delinebilir ve kulak akıntısı başlayabilir. Patlamalarda ve dalgıçlarda görülebileceği gibi ani, aşırı basınç değişikliklerinde kulak zarında delinme oluşabilir. Kulak temizleme çubukları gibi kulak zarına yabancı bir cismin yapacağı bir zarar sonucu veya kulağa gelen tokat gibi bir darbe sonucu, travmatik perforasyon (darbeye bağlı yırtık) olarak adlandırılan kulak zarı delinmeleri görülebilir.

Bazen tıbbi olarak kulak zarına delik açılması gerekebilir. Örneğin ventilasyon (havalandırma) tüpleri takılan hastaların yaklaşık %3’ünde kulak zarında delik kalabilmektedir.

Belirti ve Bulgular

Kulak zarı delinmesi orta kulak iltihabına bağlı ise kulak ağrısı ve işitme azlığı zaten vardır. Kulak zarında delinmeyi takiben kanlı ve iltihaplı olabilecek bir kulak akıntısı başlar ve genellikle akıntı başlamasıyla ağrıda azalma olur. Basınç değişiklikleri veya travmaya bağlı oluşabilecek bir kulak zarı delinmesinde ise ağrı, kanlı kulak akıntısı, işitme azlığı, kulakta dolgunluk, uğultu, çınlama gibi şikayetler oluşabilir.

Kulak zarı delik olan kişiler ıkındıklarında veya hapşırdıklarında ıslık şeklinde kulaklarından hava çıktığını fark edebilirler. Kulak zarı delik olan bir kişide enfeksiyon oluştuğunda fazla ağrı olmadan yoğun kulak akıntısı olabilir.

Tanı

Kulak zarı delinmesinde tanı otoskop adı verilen cihaz ile kulak muayenesi sonucu klinik olarak konur. Bazen kulak zarının görülebilmesi için dış kulak yolundaki akıntıların temizlenmesi gerekebilir. Kendiliğinden kapanmış olan bir delik bazen çok ince bir zar şeklinde olabilir ve kulak zarı delikmiş gibi gözlenebilir. Özellikle ameliyat edilecek hastalarda işitme testleri yapılmalıdır. Görüntüleme yöntemleri ek bir sorun yoksa genellikle gerekmez.

Tedavi

Kulak zarında enfeksiyona bağlı oluşan delinmeler çoğu kez enfeksiyonun tedavisini takiben kendiliğinden kapanır. Travma sonrası oluşan delinmelerde de kendiliğinden düzelme şansı çok yüksektir. Ancak çok şiddetli travmalarda zarda çok büyük delikler oluşabilir, orta kulak kemikçiklerinde, hatta iç kulakta hasar oluşabilir.

Kulak zarı delik olan bir kişinin dikkat etmesi gereken en önemli şey kulağına su kaçırmamasıdır. Bunun sebebi orta kulağa kaçan suyun bir enfeksiyona yol açma şansının çok yüksek olmasıdır. Banyoda kaçan su da en az deniz, havuz suyu kadar enfeksiyona yol açabilir. Benzer şekilde kulak zarı delik olan bir kişiye kulak yıkaması da yapılmamalıdır. Kendiliğinden iyileşen kulak zarları genellikle gelecekte bir probleme yol açmazlar ancak yeni oluşan kısmın ince olduğu durumlarda kuvvetli ıkınma, hapşırma gibi bir durumda tekrar delinme riski vardır.

Kulak zarı delik olan bir kişide kulak damlaları dikkatle kullanılmalıdır. Özellikle yeni oluşmuş deliklerde kulak damlalarının zararlı etkileri görülebilir. Ancak uzun süredir delik olan ve defalarca iltihaplanarak akmış olan kulaklarda kulak damlaları zararlı etkiler görülmeden kullanılabilir. Kulak zarları delik olduğu halde herhangi bir sorun olmadan yaşamlarını sürdüren hastalar mevcuttur.

Kulak zarının tamiri için ameliyata başvurmadan önce en az 3 ay kendi kendine iyileşmesi beklenmelidir. Bu sırada sigara kağıdı tatbiki gibi basit müdahaleler denenebilir. Bekleme süresi sonunda iyileşmeyen hastalar kronik otitis media (kronik orta kulak iltihabı) olarak değerlendirilir. Kulak zarının tamiri için yapılan ameliyata miringoplasti veya timpanoplasti denir. Bu ameliyatlar özellikle su sporlarıyla uğraşmayı seven insanlarda enfeksiyonları engellemek ve işitme kaybının azaltılmasına yönelik olarak yapılır. Bazı hastalarda kolesteatoma denilen ve kemiklerde hasara yol açarak ciddi sorunlara yol açabilen bir durum da gelişebilir. Kolesteatoma mutlaka ameliyat edilmesi gereken bir hastalıktır.

 

Yorum yapın