Laringotrakeobronşit (Krup)

Krup sendromu mukozada (üst solunum yolunun iç yüzeyini döşeyen doku) ödem oluşması sonucunda üst solunum yolu tıkanıklığı tablosuyla kendini gösteren klinik tablodur. Daha önceleri, difteriye krup sendromu, diğerlerine ise psödokrup (yalancı krup) denilirken günümüzde buna benzer tabloların hepsine birden krup sendromu denilmektedir.

Yaş

Genellikle iki yaş civarında görülür.

Belirti ve Bulgular

Bu tabloların ortak özelliği üst solunum yolu tıkanıklık bulguları (hırıltılı solunum, ses kısıklığı ve bazen havlar tarzda öksürük) ile karşımıza gelmesidir.

Krup sendromu denilince genellikle aşağıdaki klinik durumlar akla gelir:

  • Viral (virüslere bağlı oluşan) krup
  • Spazmodik (spazma neden olan)(tekrarlayıcı) krup
  • Bakteriyel trakeit (trakea yangısı)
  • Akut epiglotit

Viral krup laringotrakeal enfeksiyonların %95’inden sorumludur. Etken genellikle parainfluenza virüsüdür. Yaşamın ikinci yılında en fazla görülür. Önce ateş, burun akıntısı ile başlar nefes verirken ötme, havlar tarzda öksürük ve ses kısıklığı olaya eklenir.

Tedavide antibiyotikler kullanılır. Spazmodik krup’ta akşam çocuk yatarken herhangi bir şeyi yokken, gece aniden havlar tarzda öksürükle uyanır; nefes verirken ötme vardır. Ateş görülmez. Zaman zaman aynı durum yineleyebilir. Altta yatan alerjik yapının sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Tedavide soğuk buhar ve steroidler mukozadaki ödemi çözme açısından yararlı olabilir.

Tanı

Klinik tablo tipiktir. Çocukların boğazına bakarken, stres ve üst solunum yoluna temasın laringeal tıkanıklığı artırabileceği unutulmamalıdır. Kan tetkikleri normaldir. Belirgin solunum sıkıntısı varsa ve tamda şüphe varsa, radyolojik inceleme yapılabilir. Yumuşak doku yoğunluğunda çekilmiş yan boyun filmlerinde bu bölgede “kalem ucu görünümü” olarak adlandırılan daralma görülebilir. Kan oksijenlenmesine bakılabilir, ancak çocuk tedirgin oluyorsa, klinik takiple yetinmek en uygun yoldur.

Ayırıcı Tanı

Epiglottit, larinkste yabancı cisim, anjionörotik ödem, difteri.

Tedavi

Olguların çoğu evde, bol sıvı, istirahat, ateş düşürücü, sakinleştirici ve buhar ile tedavi edilebilir. Solunum sıkıntısı halinde doktora başvurulması gerekmektedir. Solunum yetmezliği artıyorsa, tüp yardımıyla hava yolunun açılması gerekir.

Korunma

Yıllık influenza aşısı dışında etkin bir korunma yöntemi yoktur.

 

Yorum yapın