Meme Estetik Cerrahisi

Meme Estetik Cerrahisi Hangi Durumlarda Yapılır:

 

Bayanlarda estetik girişim gerektiren meme şekil bozuklukları şu başlıklar altında incelenebilir.

1. Memelerin normalden küçük olması veya hiç olmaması,

2. Memelerin normalden büyük ve sarkık olması,

3.Memelerin sadece sarkık olması,

Plastik ve rekonstrüktif estetik cerrahide bu şekil bozukluklarına yönelik girişimler aşağıda özetlenmiştir:

 

1.Memelerin Normalden Küçük Olması veya Hiç Olmaması:

Memelerin normalden küçük olması bazı durumlarda hormon bozukluklarına bağlı olmakla birlikte çoğunlukla başka bir sistemik (vücudun diğer bölümlerinin de tutan) sorunla ilişkisi olmayan yapısal sorunlardır. Günlük yaşamda veya plaj giysileri ile bu durum kişiyi rahatsız ediyorsa ameliyatla bu sorunun düzeltilmesi olasıdır.

Meme büyütme ameliyatları çoğunlukla silikon protezlerin meme bölgesine yerleştirilmesi ile yapılır. Bu amaçla kullanılan silikon protezler başlıca iki tiptir. Her iki tipte de protezin dış kısmı katı silikondan yapılmıştır. Ancak bir grup protezin içi önceden tuzlu su ile doldurulmuştur veya ameliyat sırasında tuzlu su doldurulur. İkinci grup protezde ise protezin içi jöle kıvamında silikon ile önceden doldurulmuştur. Her iki tip protezin de zamanla veya bir travma sonucu patlayarak içindeki maddeyi az da olsa dışarı sızdırmaları söz konusudur. Jöle kıvamındaki silikonun patlama veya sızma durumunda bazı sağlık sorunları yaratma olasılığı nedeniyle içi silikon jel dolu protezlerin A.B.D. de kullanımı çok kısıtlıdır. Ancak Avrupa Birliği ülkelerinde ve ülkemizde bir kısıtlama söz konusu değildir.

 

Protez meme başı çevresinden, meme altından veya koltuk altından yapılan 3-5cm’-lik bir kesi ile meme dokusu altına veya kas dokusu altına yerleştirilebilir. Ameliyat sonrası kanama, enfeksiyon gibi her ameliyatta görülebilen sorunlar dışında en sık karşılaşılan sorun protezin etrafında kapsül oluşmasıdır. Memede olağan dışı bir sertlik, ağrı, şekil bozukluğu oluşturan kapsül gelişmesi durumunda ikinci bir ameliyatla kapsülün patlatılması, çıkarılması, protezin tipinin ve yerinin değiştirilmesi gündeme gelebilir.

Tuzlu su dolu protez kullanımı, protez yüzeyinin girintili çıkıntılı olması, protezin kas altına yerleştirilmesi kapsül oluşum riskini azaltırken, düz yüzeyli silikon dolu protez kullanımı, protezin meme altına yerleştirilmesi kapsül oluşum riskini artıran faktörler olarak rapor edilmiştir.

 

Meme protezleri ameliyatı sonrası emzirme genellikle mümkündür. Ancak gebelik ve emzirme meme şeklinde bozulmaya neden olacağı için tekrar cerrahi gerekebilir.

 

2.Memelerin Normalden Büyük ve Sarkık Olması:

Memelerin vücut yapısına göre büyük olması vücut estetiğini olumsuz etkilemesinin yanı sıra uyguladığı ağırlık nedeniyle duruş bozukluğu, boyun, sırt ağrıları ve meme altı enfeksiyonları gibi işlevsel sorunlar da yaratmaktadır. Meme küçültme ameliyatları her yaşta yapılabilir. Ancak gebelik ve emzirmenin meme şeklini olumsuz etkileyebileceği bilinmelidir. Ameliyat sonrası 15-20 kiloyu aşan zayıflamalar memeleri daha da sarkıtacağı için ameliyata ideal kiloyla girilmelidir.

 

Meme küçültme ameliyatları meme kanseri riskini artırmaz. Sigara içenler ameliyattan en az 1 hafta önce sigarayı bırakmalı ve aynı süre içinde aspirin gibi kanın pıhtılaşmasını azaltan ilaçlar kullanmamalıdırlar. Ameliyat genel anestezi altında yapılır.

Meme küçültme için en sık uygulanan ameliyat başlıca 3 kesi içerir. Bu kesilerden birincisi meme başı etrafındaki daire şeklindeki keşidir. İkincisi meme başından dik olarak meme altına doğru uzanır. Üçüncüsü ise meme altındaki doğal kıvrımın içine yerleştirilir. Fazla olan deri, meme ve yağ dokusu alındıktan sonra meme başı daha yüksek bir konuma taşınır. Meme başı altındaki dokulardan ayrılmadan yeni yerine taşınırsa duyusu ve süt verme özelliği korunabilir. Ancak bunlar garanti edilemez.

Aşırı büyük memelerde meme başının altındaki dokulardan ayrılarak serbest doku olarak taşınması gerekebilir. Bu durumda meme başı duyusu ve süt verme olumsuz etkilenir. Memelerin asimetrik olduğu durumlarda memelerden değişik miktarlarda doku çıkarılması söz konusu olabilir. İleri derecede asimetrilerde bir tarafa meme küçültme ameliyatı uygulanırken diğer tarafı protezle büyütmek gerekebilir.

Ameliyat sonrası hastanede 1-2 gün yatılır. Ameliyat sonrası ilk 1-2 hafta kolları aşırı hareketlerde kullanmaktan, kanamaya neden olabileceği gerekçesiyle sakınılmalıdır. Hastaneden çıkıldıktan sonra 2-3 gün aralıklarla pansumanlara gelinir. Dikişler 5. günden başlanarak 3 haftada tamamen alınır. İlk zamanlar kesi yerleri kızarık ve kabarık olabilir. Ancak bazı kremler ve baskı uygulaması ile yara izleri daha az belirgin hale gelir. Ameliyat sonrası erken dönemde doku şişliğine bağlı daha gergin ve dolgun olan memeler zaman içinde daha doğal hale gelirler.

 

3.Memelerin Sadece Sarkık Olması:

Memelerin büyük olmamakla birlikte sarkık olduğu durumlarda, sarkıklık az ise silikon protezlerle memenin büyütülmesi sorunu çözebilir. Ancak sarkıklık fazla ise meme küçültme ameliyatında tariflenen kesilerle meme başının yukarı taşınması ve memelerin dikleştirilmesi ameliyatı protezli veya protezsiz yapılabilir.

Yorum yapın