Nekrotizan Enterokolit

Nekrotizan enterokolit (NEK) bebeğin bağırsaklarında nekroz olması nedeniyle ortaya çıkan hastalıktır.

Yaş

Genellikle prematüre bebeklerde görülmekle birlikte, zamanında doğmuş bebeklerde de hastalık ortaya çıkabilir.

Risk Faktörleri

Hastalığa bağırsak immatürasyonu veya bağırsak kanlanmasındaki bozulmanın neden olduğu sıklıkla düşünülmekle birlikte NEK gelişmesinin tam nedeni bilinmemektedir. Bağırsakta zedelenme olduğunda normalde bağırsak lümeninde bulunan bakteriler bağırsak duvarına geçebilir ve durum zedelenmeyi daha da artırabilir.

Belirti ve Bulgular

İlk bulgular beslenme güçlüğü, hafif abdominal distansiyon (karında şişlik), mide boşalmasında gecikme, kusma, kanlı dışkı ve bağırsak seslerinde azalma olabilir. Bebekteki bulgular sadece karın bulguları değildir, apne (solunum durması), letarji (uyuşukluk), bradikardi (kalp hızında azalma), hipotermi (vücut sıcaklığının düşüklüğü) veya hipertermi (vücut sıcaklığının yüksekliği) gibi bulgular görülebilir.

Tanı

Beslenme güçlüğünün ortaya çıkışı, çekilen karın filminde bağırsak duvarındaki bakterilerin neden olduğu gaz görünümü ile birlikte klinik durum bozukluğu tanı koydurucudur. İleri dönem NEK’de bağırsak duvarında delinme olması nedeniyle karın grafisinde barın boşluğunda serbest hava görülebilir.

Tedavi

Tedavi hastalığın şiddetine ve bebeğin bulgularına göre değişir. Bağırsak duvarının delinmesi çok önemli bir durumdur ve ölüm riski oldukça yüksektir. Bu durumda bebeğin hemen ameliyat edilmesi gerekir. Eğer bağırsak duvarında delinme yoksa bebek ağızdan beslenmez, midesine mide salgılarını boşaltmak için tüp konur ve izlenir.

Bebek intravenöz yoldan beslenmeli ve uygun antibiyotik tedavisi verilmelidir. Bebeğe sık karın filmi çekilmelidir. Bu sıklık klinik duruma göre ayarlanabilirse de bazen 8-12 saatte bir karın grafisi çekilerek bağırsak delinmesi olup olmadığının kontrolü gerekir.

Seyir

Eğer bağırsak duvarında zedelenme olursa buna bağlı daralma ve yapışıklıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle daha sonra bebeğin ameliyat edilmesi gerekebilir. Ameliyat sırasında bağırsağın zedelenmiş kısmının çıkarılması ve eğer bu kısım çok uzun miktarda ise bağırsağın karın duvarına ağızlaştırılarak geri kalan kısmın iyileşmesinin beklenmesi gerekir. Bu durumda dışkı karın duvarına yapıştırılan bir torbaya boşalır. Bazen sağlam kalan bağırsak kısmı son derece kısa olduğundan besinlerin emilimi için yeterli alan kalmayabilir. Bu duruma kısa bağırsak sendromu denir. Kısa bağırsak sendromu olan bebeklerin uzun süre damardan beslenmeleri gerekir.

Yorum yapın