Santral Sinir Sistemi Tümörleri Belirtileri

Ülkemizde lösemi ve lenfoma(beze kanserleri) sonra çocukluk çağında ikinci sıklıkta görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer batı ülkelerinde ise lösemilerden sonra ikinci sırada görülmektedir.

Nedenleri

Diğer kanserlerde olduğu gibi birçoğunda belirgin bir neden gösterilemez. Radyasyon, doğuştan veya sonradan kazanılmış bağışıklık yetersizlikı (AİDS, organ nakli gibi), Li-Fraumeni (ailevi kanser sendromu) sendromu, nörofibromatozis, tuberoskleroz gibi durumlarda beyin tümörlerine normal popülasyona göre daha sık rastlanmaktadır.

Klinik Bulgular

Tümörün yerleşim yerine göre değişmektedir. Tümör yer işgal ederek kafa içi basınç artımına yol açtığında başağrısı, bulantı, kusma bulgular verir. Hasta havale geçirme, kısmi veya tam felçler ile başvurabilir. Görme yolları tutulduğunda görme alanı ve keskinliğinde azalma, çift görme olabilir. Hipofiz hipotalamus ğinde çok su içme ve çok idrara çıkma, hızlı kilo alma ile görme bozuklukları ile karşılaşabilmekteyiz. Beyincik tümörleri en sık karşılaştığımız tümörlerden olup, baş ağrısı, kusma, denge ve konuşmada bozukluk bulguları verebilir. Beyin sapı tümörlerinde genelde yüz felçleri ile tek taraflı kuvvetsizlik görülmektedir.

Tanı 

Beyin tümörü düşünüldüğünde ilk yapılacak tetkik magnetik rezonans görüntüleme ve/veya tomografi. Acil durumlarda çok kısa sürede çekilebilmesi nedeni ile tomografi tercih edilir.
Magnetik rezonans görüntüleme ise değişik düzeylerde kesit alınabilmesi ve tümör yapısı hakkında daha iyi bilgi vermesi gibi avantajları vardır.

Tedavi

Beyin tümörlerinin öncelikli tedavisi cerrahi. Cerrahi yapıldıktan sonra tümör tipine göre radyoterapi(ışın tedavisi) ve/veya kemoterapi(ilaç tedavisi) uygulanır.

Cerrahi

Cerrahide amaç; tanı ve tedavidir. Hastanın yaşam süresini belirleyen en önemli faktör cerrahinin derecesidir. Tam çıkartılabilen tümörlerde başarı, az çıkartılan veya yalnızca biyopsi alınan hastalara göre daha iyidir.
Yerleşim yeri itibarı ile solunum ve dolaşım merkezlerinin bulunduğu beyin sapı tümörlerinde cerrahi müdahale sırasında ani ölüm veya ciddi problemler görülebileceğinden biyopsi için bile cerrahi yapılmaz.
Derin yerleşimli tümörler ile cerrahi tedavi ile ileri derecede fonksiyon bozukluğu olabilecek yerlerde bulunan tümörlerde çoğu zaman yalnızca biyopsi.

Radyoterapi

Düşük evre, normal dokuya benzerliği daha fazla olan tümörler dışında kalan birçok hastada radyoterapi kullanılmaktadır.

Kemoterapi

Çocukluk çağı santral sinir sistemi tümörlerinde yüksek dereceli, hızlı seyreden veya embiryonik kökenlilerde kemoterapi çok faydalıdır.

Yorum yapın