Sistoskopi Nasıl Yapılır?

Sistoskopi, Fleksibl

Fleksibl sistoskopi mesanenin (idrar kesesi) içinin, teleskop benzeri ince, yumuşak bir aletile incelenmesidir. Fleksibl sistoskopi en son teknoloji ürünüdür ve daha önceleri uygulanan standart sistoskopiye göre birçok üstünlükleri vardır.
Fleksibl sistoskopi için kullanılan alet, standart sistoskopi aleti gibi sert olmadığı ve yumuşak olduğu için bir lokal anestezi ilacı sayesinde hastalar ağrı hissetmezler. Hastaların genel anestezi (narkoz) almalarına ve hastaneye yatmalarına gerek yoktur. Bu nedenle fleksibl sistoskopi işlemi sonrası hastalar en geç 30 dakika içerisinde evlerine gidebilirler.

Fleksibl Sistoskopi Hangi Durumlarda Yapılabilir?

1. Daha önce mesane tümörü olan hastalarda kontrol amaçlı olarak
2. İdrardan kan gelmesi durumunda
3. İdrarı zor yapma veya yapamama, ağrı durumunda
4. İdrar yollarında tekrarlayan enfeksiyon (iltihap) hallerinde
5. Üretra (idrar kanalı) darlıkları ve diğer hastalıklarının tanısında
6. Prostat büyüme ve hastalıklarının tanısında
7. İdrar kaçırma durumunda
8. Mesane taşları, ülserleri, polipleri ve di-vertikülleri gibi diğer hastalıkların tanısı için

Fleksibl Sistoskopi Nasıl Yapılıyor?

Fleksibl sistoskopi narkoz almadan yapılan bir işlemdir. Bunun yerine lokal anestezi jeli üretraya (idrarı mesaneden dışarıya ulaştıran kanal) verilir. Hasta işlem boyunca uyanıktır ve işlemi televizyon ekranından izleyip kendi mesanesini görebilir. Fleksibl sistoskopi genelde 5 dakika sürer. İşlemden hemen önce hasta idrarını boşaltmalıdır. Lokal anestezi uygulanması sonrası fleksibl sistoskop dikkatle üretradan ilerletilerek mesaneye ulaşılır. Mesane, prostat ve üretra incelemesi sonrası işleme son verilir.
Fleksibl sistoskopi sırasında gerekirse incelenmek üzere mesane içinden küçük örnekler alınabilir. İşlem sonrası hastadan idrarını boşaltması istenir. 10-30 dakikalık istirahat sonrası hasta evine gidebilir. Aynı gün hastalardan evde istirahat etmeleri istenir. Ertesi gün normal günlük işlerine dönebilirler. Sonraki 1-2 günde idrarda hafif yanma ve sızı olabilir. Bol sıvı içilmelidir. İdrarda kızarıklık olursa bol sıvı içilmeli ve istirahat edilmelidir. Yakınmalar 3-5 günde geçmez ise doktorunuzu aramanız gerekmektedir

Yorum yapın