Diş Çıkartmada Gecikme

Dişlerin Çıkmaması

Süt veya daimi dişlerin genetik olarak eksikliğine veya ağız içeri­sinde sürecekleri yerin yeterli olmamasına bağlı olarak ağızda yer almamaları durumu­dur.

Bebeklerde  Diş Çıkarmada Gecikme konumuzu okuyabilirsiniz.

Yaş

Dişlerin çıkmaması her yaşta karşılaşıldığı bir durumdur. Ancak,  sıklıkla sür­me yaşı gelen dişlerin sürmemesiyle veya düşen süt dişlerinin yerine daimi dişlerin çıkmamasıyla

fark edilir.

Cinsiyet

Her iki cinsiyette de görülebilir.

Risk Faktörleri

Anne – babalarda diş eksikli­ği veya diş eksikliğinin görüldüğü çeşitli kalıtımsal rahatsızlıkların olması çocukta da diş eksikliği riskini artırmaktadır. Ayrı­ca, anne ya da babanın birisinden küçük çene boyutu; diğerinden de büyük diş bo­yutunun kalıtımsal olarak geçişi sonucunda dişlerin yerleşeceği alanın yeterli olmama­sına bağlı olarak dişlerin süremeyip gömü­lü kalma riski de artmaktadır.

Süt dişlerindeki yan yüz çürükleri veya süt dişlerinin erken çekimi de daimi dişleri sü­rememesi için risk oluşturur. Süt dişinin er­ken çekildiği durumlarda çekilen dişin ya­nındaki dişlerin çekim boşluğuna doğru devrilmeleri alttan çıkacak olan daimi dişin yerini kapatmalarına ve daimi dişin sürememesine neden olur. Süt dişi çürüklerin­de de çürük dişin yanındaki dişlerin çürük boşluğuna doğru eğilmeleriyle diş kavsin­de yer darlıkları meydana gelir. Buna bağlı olarak alttaki daimi dişin yeri daralarak sür­mesi engellenebilir.

Ayrıca, diş tomurcuklarının çene kavsi için­de bulunmaları gereken yer dışında olmala­rı veya sürmeye engel oluşturacak şekilde açılı konumlanmaları dişin süremeyip gö­mülü kalmasına da neden olur. Dişlerin sürme yolundaki içi cerahat dolu kitleler (kistik yapılar) aşırı kemik büyümesi veya çeşitli tümörler de dişlerin sürmesini en­geller.

Dişlerin süreceği bölgeye gelen darbeler sonucu diş tomurcuklarının şekil ve ko­numları da olumsuz yönde etkilenebilir. Bu durum daha çok süt dişlerine gelen darbe­lerden alttaki daimi diş tomurcuklarının et­kilenmesine ve sürememesine neden olur.

Hamilelikte Diş Sorunları ve Diş Tedavisi yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Belirti ve Bulgular

Sürme zamanı gelen dişin ağızdaki yerini almamasıyla veya dü­şen süt dişinin yerine kalıcı ön dişlerin çıkmaması ortaya çıkar. En sık eksikliği görü­len dişler sırasıyla alt ve üst yirmi yaş dişle­ri, alt ikinci küçük azı dişler, üst yan kesici dişler, üst ikinci küçük azı dişlerdir. Bazen gelişim sırasında dış deri ile ilgili yapıların şekil değişikliği (ektodermal displazi) adı verilen ve kalıtımsal geçiş gösteren hastalı­ğın varlığında nadir de olsa tüm dişlerin ek­sikliği olabilir. Bu hastalıkta daha çok bir­den  fazla  dişin   eksikliği  meydana  gelir.

Mondol hastalığı (Down Sendromu), yarık damak – dudak gibi hastalıklarda da bir veya birden fazla dişin eksikliği ve buna bağlı olarak sürmemesi görülebilir.

Tanı

Sürmeyen diş bölgesinden alınan bir diş filmi ile dişin eksik olmasından veya yer darlığından kaynaklanan sürmeme durumu belirlenir. Birden fazla diş eksikliklerinde alt ve üst dişleri daha geniş olarak incele­meye olanak sağlayan bazı özel radyolojik filmler (panoramik veya oklüzal radyografi) alınır.

Filmlerde dişlerin sürememesine neden olan hastalıklar (patolojik oluşumlar) veya normal dışı konumlanmalar da tespit edile­bilir.

kalıcı ön dişlerin çıkmaması
kalıcı ön dişlerin çıkmaması

Tedavi

Tedavi şeklini dişin sürmeme ne­denleri belirler. Dişlerin eksikliğine bağlı sürmeme mevcutsa ve çok sayıda diş eksik­se hareketli veya sabit çocuk protezleri ya­pılıp hastaya estetik ve işlerlik (fonksiyon) kazandırılır.

Az sayıda diş eksikliğinde, ortodontik teda­vi ile komşu dişler eksik olan diş bölgesine kaydırılıp boşluk kapatılabilir. Bir diğer te­davi yaklaşımı ise boşluğun yer tutucu adı verilen sabit veya hareketli olarak hazırla­nan aletlerle (apareylerle) korunması ve çocuğun büyüme ve gelişiminin tamamlan­masından sonra kron veya köprü gibi pro­tez amaçlı olanların  (protetik restoras­yonlar) yapılmasıdır.

Dişlerin sürmesine engel olan durumların (sürme yolunda aşırı kemik, yanlış konum­lanma, tümöral veya kistik oluşumlar) varlı­ğında İse cerrahi yaklaşım gerekebilir.

Seyir

Dişlerin eksikliğine bağlı sürmeme durumunda yapılan hareketli veya sabit ço­cuk protezleri belirli aralıklarla diş hekimleri tarafından kontrolleri yapılarak çocuklar tarafından kolaylıkla kullanılabilmektedir. Az sayıda diş eksikliğinde ise ortodontik (çenedeki duruşları bozuk olan dişleri düz­gün bir duruşa getirmeyi amaçlayan) teda­vi ile komşu dişler eksik olan diş bölgesine kaydırılıp boşluk kapatılabilmektedir.

Ortodontik tedavi için sürekli olarak tedavi seansları gerekmektedir. Yer tutucular da protezlerle yapılan onarımların (protetik restorasyonlann) yapılacağı yaşa kadar be­lirli aralıklarla kontrol gerektiren ancak ço­cuk hastaların kolaylıkla kullanabildiği alet­lerdir (apareyler).

Dişlerin sürmesine engel olan durumların varlığında yapılan cerrahi işlemlerle dişin sürmesi sağlanabilir.  Ancak diş süremeye­cek kadar bozuk bir formda ise dişin çekil­mesi gerekebilir. Bazen gömülü kalan dişin üzerinin açılıp dişe yapıştırılan düğmecik-diş ortodontik olarak yerine sürdürü­lebilir. Bazen diş cerrahi olarak çekilip sür­mesi gerekli olan yere yerleştirilebilir.

 

“Diş Çıkartmada Gecikme” üzerine 8 yorum

  1. Merhaba 5 yasindaki cocugun ön disleri cikti ve 3 aydır yerine daimi disleri gelmiyor. Sebebi nedir? Normal bir durum mu yoksa doktora gosterelim mi?

  2. Merhaba oğlumun altı yasında dişleri komple curuktu hastanede cektırdık ama bır sene ya yakın oldu hala cıkmadıı lütfen aydınların ne yapmm gerkıyor

  3. Merhabalar, 5,5 yaşındaki kızımın alt ön dişleri 1 hafta arayla peş peşe sallandı ve düştü. Yaklaşık 12 gün oldu bugün, ancak dişetlerinde kalıcı diş belirtisi yada sertliği yok. Kalıcı diş geçmi gelir normalde? Bilemedim. Aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler

  4. Merhaba ben 14 yasindayim sut kopek dislerim sallanmadan cekildi ve hala gelmedi bu disler ne zaman gelir rontgen cekildi ustunde dis var ama kopek disimin yanindaki disimden dolayi gelmiyormus o dislerim duzelse kopek dislerim gelir mi lutfn cevap verin cevapinizi bekliyorum

  5. Merhaba 5 yasindaki cocugun ön disleri cikti ve 3 aydır yerine daimi disleri gelmiyor. Sebebi nedir? Normal bir durum mu yoksa doktora gosterelim mi?

  6. Merva bnm kızım in dışı çıktı 1 seneden beri ön dışı çıkmadı çok korkuyorum çıkama diye sebebi nedir sizce salanirkene çekildi disi

  7. Salam.kızım 6yaşında.heç bir daimi diş çıkmamış.üst kesici dişler 7.8aydır çekildi.yerinə daimi diş çıkmıyor.normalmi?.yoksa ben bir şeyler yapmalıyım.lütfen cevab..

  8. 6 yasinda Kizimin ust on disleri dustu fakat 4 aydir yenisi gelmiyor. Bu normal mi acaba?

Yorum yapın