Ses Telinde Granülom

Ses tellerinin arka kısmında oluşan, solunum pasajına doğru sarkan bir kitledir. Erkeklerde ve genellikle orta yaşlarda daha sık görülür.
Üç temel sebebi vardır: Mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkması (reflü), yanlış ses kullanımı ve ameliyatta narkoz altındaki hastanın nefes almasını sağlamak için yerleştirilen entübasyon tüpü (entübasyon granülomu). Hastalar genellikle çok bağıran, sesini yüksek şiddette kullanan, sesini kullanırken oldukça gergin olan kişilerdir. Hastanın sesi kısık ve boğuktur; kişi, ses çıkarmak için çok güç harcamaktan şikayet eder.

İçerik Tablosu

Tanı

Kulak burun boğaz muayenesi, fiberoptik endoskopi veya stroboskopi ile konur.

Tedavi

Öncelikle cerrahi dışı tedavi denenmelidir; reflü tedavisi ve ses terapisi ile granülom ortadan kaybolabilir. Bu yaklaşımla başarılı olunamazsa, cerrahi tedavi uygulanır.
Cerrahi tedavide, mikrolaringoskopi altında granülom alınır ve ses tellerinin birbirlerine şiddetli çarpmalarını engellemek için, her iki lateral krikoaritenoid kasına 1.5-2.5 Ünite botox enjekte edilir; tiroaritenoid kaslara da enjeksiyon yapılabilir. Botox fazla yapılırsa, ses telleri geçici felç olacağı için, ses daha da kısılır ve yutulan sıvılar akciğerlere kaçıp hastayı öksürtebilir. Bu durum geçicidir ve birkaç ay içinde kendiliğinden düzelir.
Granüloma neden olan kötü ses kullanma alışkanlığının ortadan kaldırılması için, cerrahi öncesi ve sonrası, ses terapisi uygulanmalıdır; aksi halde, granülom tekrarlayabilir. Ameliyat sonrası, reflü tedavisine devam edilmelidir. Granülomun nüks etmesini engellemek için, botox enjeksiyonları 3 ayda bir tekrarlanabilir; bu işlem, poliklinik şartlarında yapılabilir.

Yorum yapın