Perianal fistül

Perianal apsenin boşaltılması veya kendiliğinden boşalması sonrası anüs içinden deriye kadar uzanan bir tünel oluşur. Ancak bu durum her apse boşaltılması sonrası gelişmez. Boşaltılan apselerin yaklaşık %50’sinden sonra fistül gelişir. Ancak fistülün dış ağzının kapanması durumunda apsenin tekrarlaması söz konusudur. Crohn hastalığı gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarında veya doğum perine yaralanmalarında apseler vajen içine açılabilirler.

Belirti ve Bulgular

Fistüller enfekte tüneller oldukları için genellikle cerahatlı bir akıntı vardır. Genellikle bu fistüller ağrısızdır. Fistül çevresindeki dokuda bir reaksiyon vardır.

Tanı

Basit bir gözle muayene sırasında fistülün derideki ağzı görülerek tanı konulur. Çok ağızlı fistüllerde veya tekrarlayan fistüllerde Crohn hastalığından şüphe edilmelidir.

Tedavi

Perianal fistüllerde tedavi, apse tedavi edilmişse, cerrahi olarak fistülün çıkarılması veya açılmasıdır. Açık bir yara (oluk) haline getirilen fistül içeriden dışarı doğru iyileşmeye bırakılır. Cerrahi tedavi sonrası ilk birkaç günde rahatsızlık olmasına rağmen açık yara hızla iyileşir. Fistüllerin iç ağzının bulunamaması durumunda tekrarlama riskleri vardır.

Yorum yapın